Нощта на музеите в Димитровград – посветена на децата

контакти

Нощта на музеите в Димитровград ще бъде посветена на децата – някогашните, днешните, бъдещите. От 19.00 часа тази вечер, събота, 13 май, в Исторически музей – Димитровград ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Шумен „Детство мое”.

Експозицията представя основните моменти от живота на детето – раждане, кръщаване, образование и неразделно свързаните с него игри и играчки. Експонираните в изложбата материали връщат посетителите назад в годините на ХХ в., в спомените им за детство, за незабравимите игри, за първия учебен ден, за лудориите и пакостите. Чрез оригинални образци на инвентар, свързан с отглеждането на детето, на неговото облекло от бебешка до юношеска възраст и играчки, се проследява средата, в която израства и се възпитава селското и градското дете.

Ще бъдат представени над 150 играчки от фонда на Регионален исторически музей – Шумен. Някои от тях са непознати на днешното поколение. Колекцията събира на едно място саморъчно направени дървени пушки, парцалени кукли и други, както и фабрично произведени играчки. Сред по-интересните експонати са оловни войници, донесени от Русия в началото на ХХ в., кукла с порцеланова глава, купена от Германия през 1926 г., дървени строители и други играчки. Всяка една от играчките ни пренася десетилетия назад във времето и ни навява спомени…

От 19.30 часа в градината пред музея за малки и големи ще се проведе открита тренировка с реплики на оръжия – автентични мечове, щитове и др , съпроводена от лекция по историческа фехтовка.

На разположение на най-малките ще бъдат забавни детски кътове и работилници, където децата ще си припомнят позабравени игри и занимания от миналото. Ще има тематично подбрана музика за настроението на всички, както и още изненади!

Малко по-рано, от 18.00 часа в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще бъде открита юбилейната изложба – живопис „Откровения по пътя”, на Благой Господинов.

В рамките на Нощта на музеите в Димитровград отворени за посещение ще са Исторически музей, Дом- музей „Пеньо Пенев”, галерия „Петко Чурчулиев и Ретро апартамент, както може да видите в програмата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук