Нотариус вплита любовта си в гоблени

Прибирам се, лягам и бродирам. Питат ме кога намирам време да поспя, споделя Мариана Георгиева

Мариана Георгиева е нотариус от 18 години, с район на действие Районен съд – Димитровград. От почти същото време се занимава с везане на гоблени. Първият завършва в края на 2001 г., а към този момент вече има близо 100. Също рисува добре, но рядко го прави. Писала е и стихове, които засега не смята да публикува. За себе си казва, че е единствената юристка, местна раковчанка. Корените на нейните баба и дядо са от несъществуващото вече село Раковски, сега в границите на Димитровград.

В напрегнатия свят човек не може да издържи психически без хоби

Откакто колекцията ми стана толкова голяма, действително смятам, че ще остана запомнена с гоблените, а не с професията. Първоизточникът на хобито ми е любовта между хората. Тя е водеща във всичко за мен, вплитам я и в гоблените. Твърде напрегнат стана света и е невъзможно човек психически да издържи, ако няма някакво занимание и хоби. Гоблените са израз на моето търсене на душевната красота, която липсва в отношенията, обяснява Мариана Георгиева.

Кантората й от около година се намира на ул. „Цар Симеон“, непосредствено до Районния съд, където преди се помещаваше. Това е и периодът, в който клиентите й виждат произведенията в нотариата, подредени като мини галерия. Колекцията й е уникална, защото всички гоблени са правени лично от нея, а не купувани.

Доскоро хората виждаха само отношението ми, а сега пред очите им са и гоблените ми. Това е моят израз на топлина и любов към тях. Много жени, дори и мъже се впечатляват от окачените на стените произведения. Надявам се това да бъде вдъхновение за тях също да започнат да правят красиви неща и добрини, споделя юристката.

През 2004 г. я оперират от дискова херния. Налага й се да лежи повече време, но това съвсем не пречи на хобито. Тя е пример за това, че човек винаги намира начин, стига да желае. Бродира легнала, а за целта си е направила специална стойка.

Прибирам се, лягам и бродирам. Всяка вечер минимум по 3-4 часа отделям. За цялата година на пръстите на едната ръка се броят дните, в които не съм бродирала. Денят ми се разпределя така – прибирам се, бродирам, гледам филм, после чета книги. Някои питат кога намирам време да спя, казва с усмивка Георгиева.

Рамките дават финалния щрих и облик на гоблена

Един гоблен се прави за различно време – месец, два, три. Най-големият и отнел 11 месеца. Много обича да прави портрети. Харесва в картината да има очи и лице, което да те гледа и с което да комуникираш. Схемите намира и купува предимно от интернет, от утвърдени производители, държащи на качествените разработки и цветоотделяне. Гоблените са с авторски права. Има и схеми с неясен произход, но според нея те не са за предпочитане, защото не стават както трябва.

Най-голямата сила на един гоблен е в красотата му. Безценен е, защото в него има вложен много ръчен труд. Изключително важни са и рамките, защото дават финалния щрих и облик. Тях също избирам от специализиран магазин. Свалям почти всички от рафтовете, докато намеря най-подходящата, както и паспарту, според цветовете и излъчването. Рамката държи гоблена, ако се махне ще е като покривка с нещо изобразено. Трябва да се изпъне по нея, за да се изпълни в цялост като произведение на изкуството, подчертава гобленарката.

Гоблените са като мои деца. Те са част от презентацията и желанието ми хората да се почувстват като у дома си, казва нотариус Мариана Георгиева.

Първите години, когато споделяла, че шие гоблени, мнозина си мислели, че става дума за бабешки ковьори. Мнението им се променя коренно, когато видят интересните и модерни картини, сплетени от различни по цвят конци.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук