Нормализира се ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“

контакти

Нормализира ситуацията на българо-турската граница при Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Постоянно се поддържа комуникация с турските гранични власти, за да има поетапно подаване на тирове и да се избягва струпване на превозни средства. Информация постоянно се подава и от българска страна. Предварителното изготвяне на документите също ще става по-бързо, коментира областният управител на Хасково Катя Панева, която по-рано днес бе ГКПП „Капитан Андреево“, а и в предишните дни пряко следи ситуацията на граничния пункт.
Нещата стават бавно, но вече се задвижват. Скоро ще се увеличи броят на тировете, които се обработват, за да влезе всичко в ритъм. Първоначалното забавяне е преодоляно, допълни Панева.
В рамките на 24 часа в неделя са обработени 701 тира, като Българската агенция по храните (БАБХ) средно на час обработва до 20 тира. В рамките на десетина дни от такси от товаро-разтоварна дейност над 700 хил. лева са влезнали в държавния бюджет. Предстои да заработят и фирми, предлагащи спедиторски услуги, които са сключили договори с турски превозвачи. Те трябва да бъдат регистрирани и в системата Traces, която проследява вноса и износа. Ангажиментът им е предварително да подготвят документацията за съответните камиони и стоката им. Така ще се улесни
работата на БАБХ, която ще върши основното – да взема проби. Към момента има известно забавяне, тъй като пробите се карат до София, но скоро резултатите ще излизат в рамките на час, тъй като ще се правят на място.

Съдействие се оказва от всички държавни служби в област Хасково. Осигурено е и помещение на самата митница, където ще се позиционира самата лаборатория. Подсилени са и смените, за да се помага допълнително на БАБХ за регулацията на тировете, допълни областният управител на Хасково. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук