НОМИНИРАХА ШЕФКАТА НА ХАС ЗА ГЛАВЕН СЪДЕБЕН ИНСПЕКТОР

Съюзът на съдиите излезе с две номинации за главен съдебен инспектор. Предложени са наказателният съдия от Софийския градски съд Вера Чочкова и ръководителят на Хасковския административен съд Теодора Точкова. Кандидатурите си най-голямата магистратска организация ще представи на дискусия следващата седмица.

Съдия Вера Чочкова е гледала няколко знакови дела. Тя оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за Централните хали с коментар защо съдът се е разминал с предварително формулираните обществени очаквания за осъдителни присъди. Чочкова гледа и делото за бившия заместник вътрешен министър от тройната коалиция Раиф Мустафа по делото за подкуп, като подложи на сериозна критика работата на ДАНС в случая и оправда Раиф Мустафа. Тя беше и първият съдия-докладчик по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, в което често се споменаваше името и на бившия главен прокурор Никола Филчев. Чочкова върна обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения и после се оттегли от процеса, защото излезе по майчинство.

Теодора Точкова за втори мандат е шеф на Хасковския административен съд. И двете са с активни позиции по темата независимост на съдебната власт.

След тези номинации на ход е парламентът, който единствен е компетентен да избере и номинира главен съдебен инспектор, т.е. депутат или парламентарна група може да реши да върне или не двете кандидатури, излъчени днес от Съюза на съдиите в България, в пленарната зала. От ГЕРБ в аванс вече заявиха, че биха внесли евентуални номинации на Съюза на съдиите в България. От БСП и ДПС също заявиха, че очакват предложения от магистратската общност.

Номинации за главен съдебен инспектор могат да се правят до 2 април. За да има избор, са нужни 160 гласа.  

Източник: bnr.bg

Снимка от: snews.bg   

[box_info]За вашия спокоен и успешен бизнес – счетоводна къща АКАУНТ[/box_info]  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук