Нов център за спешна помощ ще заработи в Димитровград

237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. Това ще стане по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщи тези дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Димитровград също е част от този национален проект, с бенефициент Министерството на здравеопазването. Все още няма яснота точно кога, но предстои да заработи нов Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/. Той ще се намира встрани, от източната страна на МБАЛ „Света Екатерина“, като са направени необходимите процедури и отреден парцел, поясниха от Община Димитровград.

Сегашният спешен център е позициониран в корпуса на димитровградската болница. След ситуирането на новия, ще се мисли какво да се прави с освободените помещения. По този въпрос писахме още преди две години. Тогава се коментира, че на мястото на стария може да бъде изместено Детско отделение. Дали ще стане така, предстои да се изясни.

Според регионалния министър Петя Аврамова, предвижда се  реконструкция и строителство на нови сгради на спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът на изпълнение е 36 месеца.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като стойността на договора е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка на линейките за спешна медицинска помощ. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв. Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук