Нов тип контейнери за разделно събиране в Димитровград. Нова фирма ги обслужва

контакти

Нови контейнери за разделно събиране на отпадъци – тип „иглу“, се поставят в Димитровград. Ще ги обслужва и нова фирма. До този момент това бе задължение на димитровградската „Нео Титан“, но отскоро ангажиментът е на „Феникс Гама“ – Хасково.

Контейнерите са в процес на разпространение от около седмица, като до няколко дни ще бъдат подменени на всички определени точки. Включително, по населените места в общината, където има такива, като Меричлери, Добрич, Горски извор, Ябълково, Крепост, Крум, поясни главният еколог на Община Димитровград Пламен Митков.

Графикът за извозването вероятно ще се запази, но е възможно да има промяна, която ще се уточнява. Досега, хартията /от сините контейнери/ и пластмасата /от жълтите/ се събираше всяка седмица, а стъклото /от зелените – също подобни на „иглу“/ – два пъти в година, поради рядката им пълняемост. Същевременно, главният еколог поясни, че малко е намалена бройката на контейнерите. Махнахме от някои места, които очевидно не се използват, допълни Митков. Той не успя да даде конкретика, тъй като бе по задачи извън Общината.

Контейнерите се осигуряват от „Екопак“. Компанията има договор с Община Димитровград, който урежда провеждането на кампании за разделно събиране на отпадъци, например. Отделно от това, сключи договор и с „Феникс Гама“, до която се и извозват разделните отпадъци, както вече писахме.

Една от причините да се предпочете новата фирма са специални камиончета, снабдени с кран, с които могат да се вдигат „иглутата“. До момента, цветните контейнери се вземаха от камионите на „Нео Титан“, с които се извозват и останалите отпадъци, защото дружеството не разполагаше с такива, с кран.

Контейнерите тип „иглу“ са без капаци, с дупка, през която се изхвърлят отпадъците, за разлика от предишните. Това увеличава капацитета за разделно събиране, защото хората се научават по-бързо. Освен това, практически е невъзможно да се рови в тях, като така се гарантира по-голяма честота и качество на отпадъка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук