Нов общински съветник влиза в Местния парламент на Димитровград

контакти

Нов общински съветник ще влезе в Местния парламент на Димитровград. Това става ясно след дълго чакане какво ще решени Върховният административен съд (ВАС), по дело, образувано по жалба на местната структура на коалиция „БСП за България“. Касационната жалба бе срещу решението на Административен съд – Хасково (ХАС), с което резултатът от изборите за общински съветници в община Димитровград бе обявен за недействителен. Ходът му бе даден на 30 януари, решението – обявено днес от ВАС.

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 888/20.11.2023 г., постановено по адм. дело № 1204/2023 г. по описа на Административен съд – Хасково. Решението е окончателно, посочват от ВАС.

Решението означава, че коалиция „България на регионите“ ще има мандат в Общински съвет – Димитровград, за сметка на „БСП за България“.

Това ще рече, че от ОбС се очаква да излезе Виолета Желева, която е от групата на социалистите, с трима представители досега. Желева бе на трето място в листата на БСП в местните избори на 29 октомври 2023 г.

На нейно място общински съветник трябва да стане Ангел Панчев, който бе водач на листата на коалиция „България на регионите“ на местния вот, освен ако той не реши да се откаже.

Ангел Панчев

Ако се откаже, неговото място ще заеме Златко Костов, втори в листата. Интересно е да се подчертае, че Костов, който бе общински съветник в предходния мандат, бе водач, тогава, но на „Воля“, а Панчев – втори в листата на същата формация.

По отношение на сегашното решение на ВАС, припомняме, че  резултатът от вота за общински съветници в Димитровград бе атакуван пред ХАС от „България на регионите“. Коалицията имаше 407 действителни гласа, при общинска квота за съветнически мандат в Димитровград от 410 гласа. Впоследствие, след повторно преброяване в пет секции, бяха констатирани още два действителни гласа и трети, оказал се спорен. Този трети глас бе счетен от вещото лице като недействителен и след оспорване, бе отчетен от ХАС като действителен… Така ХАС взе решение да обяви за недействителен резултата от изборите…, потвърдено от ВАС. Последното довежда до промяна в състава на ОбС. Предстои Общинската избирателна комисия (ОИК) да вземе решение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук