Ново 20: Програмата за ремонт на 3000 км пътища ще е готова до края на януари

контакти

До края на януари ще бъде готова инвестиционна програма за текущ и основен ремонт на пътища. Предвижда се 3000 км да бъдат ремонтирани, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Венцислав Ангелов.

Той посочи, че след проведената кампания през есента на 2022 г., са получени предложения от гражданите за участъци с необходимост от ремонт, които ще бъдат включени в инвестиционната програма.

Трябва да се подчертае, че подобна новина се появи и в началото на миналата година, когато тогавашният регионален министър Гроздан Караджов обяви, че 3000 км пътища и съоръжения на обща стойност 2,8 млрд. лв. ще бъдат ремонтирани през 2022 г… Няколко дни по-късно бе посочено, че гражданите ще имат две седмици, в които ще могат да правят предложения за включване в програмата на други пътища, включително като изпращат снимки и видеоматериали. През април същата година, пък, АПИ публикува картите с пътищата за ремонт по области… Дали сега става дума за други 3000 км, за които тепърва очакваме да програмата, можем само да гадаем.

Днес инж. Ангелов допълни, че постоянно се предприемат нужните мерки за обезопасяването на пътната мрежа – подмяна на асфалтова настилка, обновяване на мантинелите, маркировката и пътните знаци. Той акцентира, че от пътни такси – винетки и тол, през 2022 г. са събрани около 581 млн. лв., което е недостатъчно за поддържането на 20 000 км републиканската пътна мрежа.

Шефът на АПИ каза, че основните пътни направления ще бъдат изграждани със средства от националния бюджет и различни европейски програми. Ще се търсят и други варианти за финансиране на новите участъци. Разглеждат се възможностите определени отсечки да бъдат дадени на концесия, като участъка Монтана – София през „Петрохан“. По думите му, за икономическия растеж на държавата и развитието на регионите е важно по най-бързия начин да се изградят тези трасета.

Инж. Венцислав Ангелов коментира още, че приоритетните проекти пред АПИ тази година са продължаване изграждането на основните пътни артерии – АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Европа“, Русе – Бяла, на трасето Видин – Ботевград, от което в следващите месеци амбицията е да бъде пуснато движението в 7-километровия участък между Новачене и Скравена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук