НОВО: ПРАВЯТ ПЪРВА ГАЛЕРИЯ НА ТЕАТРАЛНИЯ ПЛАКАТ

театрални плакати
контакти

В галерияПетко Чурчулиев“, която е тип художествен музей, са съхранени 1200 театрални плакати. Този факт е достатъчен да се обособи цяла специализирана галерия, посветена на сценичния плакат. Такава в България все още няма. Стига да пожелаем това, можем да го постигнем, категорична е Надежда Стойнева, главен уредник в галерията.

Голяма част от афишите са от проведено през 80-те години в Димитровград Биенале. Свързани са и със съществуването на театър. Съхраняват се значимо количество от този род изкуство – български и от художници от 24 страни  в света.

Театър „Апостол Карамитев“ тази година отбелязва юбилей. Идва и международния ден на Мелпомена – 27 март. Затова, като уредник, реших да подготвя специална изложба именно на този ден. Да поздравя всички, имащи отношение към културната институция, допълни Надежда Стойнева.

Откриването е насрочено от 17:30 часа. Ще бъдат представени плакати, правени специално за постановки на димитровградския театър. Авторите на тези художествени произведения са Галина Генчева, Мариана Минковска, Божидар Икономов и наскоро починалият димитровградчанин Любен Янев. Ще бъдат представени 25 творби, запазени във фонда на музея, от времето, когато театър „Апостол Карамитев“ се е наричал Народен. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук