Ново обемно пространство и двойна изложба в галерия „Петко Чурчулиев“

контакти

Усещане за ново обемно пространство се е създало, след реновирането през тази седмица на Зала №1 на галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Първата експозиция, след обновяването, бе двойна изложба на плевенската скулпторка от сръбски произход Убавка Тончев, в която са представени и творби на съпруга й Константин Симеонов – Костика, който вече не е сред нас.

Постарахме се да разкрием оригиналните фризове на тавана на залата, които представят стила на сградата в началото на 50-те години, когато е била откривана. Те са били закрити около 1989 г. с модерни, тогава, плоскости. Също така направихме ново съвременно осветление, което е с насочващи прожектори към творбите. Радва ме, че имаме усещане за обем нагоре и за пространство. Нескромно ще кажа, че няма такава галерийна зала в България, сподели Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград, под чиято шапка е Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Представяне на двойната изложба направи уредникът на галерията Емилия Стоева. Няколко думи за експонатите, както и за съвместния си живот и работа с Константин Симеонов, разказа и Убавка Тончев. Откакто той си отива през 2019 г., в негова памет тя прави съвместни изложби. Тази в Димитровград ще остане за посещение близо месец.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук