Ново за Димитровград арт пространство в театър „Апостол Карамитев“

Ново за Димитровград арт пространство е оформено наскоро в Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“. В този си вид е от 17 октомври, когато се проведе третото издание на Националните награди „Любимец 13“.

Сега в пространството са подредени театрални костюми от гардероба, участвали в редица постановки. Обхващат период от 64 години,откакто съществува театърът. Ще останат в следващите месеци, а в бъдеще се предвиждат различни и разнообразни прояви. Подредена е също инсталация. На колони са поставени Етичен кодекс на актьора и Манифест на маркетинга на ОДТ „Апостол Карамитев“.  В началото хората посреща лик на актьора и патрон на Мелпомена в Димитровград, а витрините са брандирани с проекта „Национални награди Любимец 13“.

Целта ни е, когато публиката идва на театър, влизайки, да се запознава и с друг вид сценични и несценични изкуства. Амбицията ни е представянето да е в театрална форма. Всичко виждащо се сега, няма да е постоянно. Вече се оформя концепция за следваща изложба, но е рано за конкретика. Имаме още идеи, които обсъждаме с колегите. Толкова са много, че всяка седмица можем да променяме арт изгледа, сподели директорът на театъра Тодор Боянов, който днес е рожденик.

Мястото е подходящо за творчески срещи, инсталации, пърформанси, пресконференции, камерни форми на театъра…Така че, можем да се зарадваме с една по-нестандартна нова сцена, както бихме могли да наречем пространството, допълни Боянов. Той обърна внимание, че в дъното е оформено именно като сцена. Тя прави преход от централното фоайе към малкото, както го наричат в театъра, където е бюстът на Апостол Карамитев.

Допреди година, на мястото имаше заведение, но вече е към културната институция. Още тогава бе направен козметичен ремонт, продължен тази година преди „Любимец 13“. Сегашното оформление е дело на Илиян Урумов – сценограф на тазгодишната церемония на Националните награди: „Другото лице на актьора“.

Пространството, по принцип, е затворено, но ако някой реши да го разгледа, може да се обади на касата и да влезе. Не пречи да се види и от прозорците цялата изложба, тъй като няма завеси или други закриващи елементи. Дори когато е тъмно, там е осветено. Всичко направено и което ще бъде правено е за удовлетворяване културните потребности на димитровградчани. Обмисля се след време да има и човек, който да обяснява по артистичен начин, споделя в аванс Тодор Боянов.

Той акцентира на Етичния кодекс и Манифеста. Полезно за публиката е да се запознае с етичните правила на актьорите и със спецификата на актьорското и театралното изкуство. Манифестът на маркетинга ни е съставен от 13 точки, спазвани като Божи заповеди. Последната от тях: ОДТ „Апостол Карамитев“ е ТЕАТЪР ЗА ЗРИТЕЛИТЕ! Ние работим за тях! Това е наше верую, подчертава директорът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук