Новости при издаване и подмяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС

контакти

В Държавен вестник брой 59, 65 и 67 от 2023г са обнародвани изменения в Закона за българските лични и Закона за движение по пътищата, които се отнасят за новости при издаване и подмяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства /СУМПС/, съобщават от МВР.

Прави се и конкретизация за гражданите, на които предстои посещение в „Паспортна служба“ или КАТ за нови лични документи.

  • Когато заявителят не притежава личен документ, с който да удостовери самоличността си,  се представя удостоверителен документ за раждане.
  • Удостоверение за раждане се представя и когато за лице до 18-годишна възраст липсват данни за родител в информационната система за българските лични документи. Това са случаите, когато единия родител не е български гражданин
  • При промяна на постоянния адрес от населено място в една област в населено място в друга област в срок до 30 дни лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство;
  • В СУМПС вече няма да се изписва наименование на населеното място от постоянния адрес;
  • Премахва се контролния талон, като документ, за  потвърждаване валидността на издадено СУМПС;
  • Разширява се обхвата на случаите, при които СУМПС може да се подмени с ускорена услуга (за три работни дни). Ускорена услуга не могат да ползват лицата при първоначално издаване на СУМПС или тези, които подменят чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство с българско.
  • Обявена е за противоконституционна ал.2 на чл. 159 от ЗДвП, според която не се издаваше СУМПС или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби.От Областната дирекция на МВР – Хасково напомнят, че в центъра за административно обслужване в сградата на ОДМВР работи гише за приемане на заявления за издаване на шофьорски книжки (СУМПС) с бърза или ускорена услуга. На същото гише може да се правят справки за издадени и не връчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата и на ПОС–устройство да се плащат глоби, наложени за нарушения. Снимка от МВР Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук