Новогодишен подарък – Водна кула, очаква Община Димитровград

контакти

Местният парламент в Димитровград упълномощи кмета Иво Димов да участва в процедура по пряко договаряне с БДЖ за придобиване на Водната кула. Най-вероятно, съоръжението ще премине от държавни в общински ръце в началото на 2018 г., което ще бъде своеобразен новогодишен подарък за Общината. Не точно подарък, в същинския смисъл на думата, тъй като от общинския бюджет трябва да бъде заделена определена сума.

Близо 80 000 лева бе първоначалната цена, която коментирахме със собственика на имота БДЖ. Холдингът е търговско дружество и няма как безвъзмездно да дарява сгради, движими, недвижими имоти – на който и да е, по смисъла на Търговския закон. Имаше вариант да се прехвърлят активи на дружеството, по схемата „Дълг срещу собственост“ и през Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ да бъде придобита от Община Димитровград. Такава процедура е тежка и не намери реални измерения. В последните разговори стигнахме до възможността за пряко договаряне. Според лицензираната оценка, имотът струва близо 33 хил. лв без ДДС, обясни кметът Иво Димов.

На предишна сесия на ОбС Водната кула бе включена в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. Остава БДЖ и Транспортното министерство да задвижат нещата, за да изплати Община Димитровград посочената сума. Това, най-вероятно, ще стане в началото на следващата година. Когато е факт, идеята е да започне проектиране. Преди това ще се направи конструктивно обследване, за да се види състоянието на съоръжението.

Ако има възможност, ще направим така, че Водната кула да бъде посещаема. Това са неща, които тепърва ще обмисляме. На този етап, важно е да придобием собственост и Водната кула да остане на димитровградчани. Отдавана е идеята ми да я ремонтираме, възстановим, украсим този символ на Димитровград, заяви градоначалникът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук