Нови COVID заповеди в сила от 1 декември. България излиза от тъмночервената зона

Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември – причината е удължаването на епидемичната обстановка в страната от началото на следващия месец до 31 март. Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност. Здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че се допуска възможност за извънкласно и дуално обучение, което в момента е ограничено – вече ще може да се извършва извън рамките на училището, информира bTV.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно, добави Кацаров.

Другите промени засягат граничния контрол. От 1 декември хората без зелен сертификат, влизащи у нас, ще се освобождават от карантина с тест, направен след 72 ч. от идването им на наша територия, а не до 24 ч., както беше досега.

Предвид новия вариант на COVID-19 от Южна Африка, Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането й, ще бъде задължително тестването.

В събота най-вероятно България ще излезе от тъмночервената зона, съобщават още здравните власти, предвид рязкото спадане на кривата, регистрираща заболеваемост. Като положителен ефект от зелените сертификати се посочва рязкото увеличение на изследваните, което има позитивен ефект, тъй като положителните се откриват бързо. Наблюдава се и намаляване на броя на хоспитализираните. Броят на смъртните случаи също намаляват. Бавно се увеличава броят на ваксинираните…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук