Нови две станции мерят качеството на въздуха в Димитровград. Данните скоро онлайн

Монтирани са вече и работят две станции, за измерване качеството на въздуха в Димитровград. Те са дарени от ТЕЦ „Марица 3“ на Община Димитровград, на чийто сайт след броени дни ще бъде достъпен линк, от който всеки ще може да следи данните в реално време. Това се прави, за да бъдат сравнени данните от Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски“, до двора на ПМГ „Иван Вазов“, която в определени периоди отчита превишения на нормите на серен диоксид.

Едно от устройствата, на алея „България“

Общинска комисия определи местата. Първата станция се намира по средата на алея „България“, втората – в двора на училище „Алеко Константинов“. Избрахме местата по няколко критерия – да са в двата края на града, да има достъп до постоянно елзахранване, да няма голям трафик на автомобили и много дървета, информира главният еколог на Община Димитровград Пламен Митков.

Той допълни още, че устройствата са свързани с монитора, на партера на общинска администрация. Дооформя се и платформата, която скоро ще е качена на сайта. Той не се ангажира със срок кога ще стане това, но посочи, че трябва да стане около средата или края на следващата седмица. След това всеки ще може да следи данните 24 часа онлайн.

Сред очертаващите се въпроси са за данните от и мястото на АИС „Раковски“, което не е променяно от близо 30 години. Според правилата, мястото й трябва да бъде преразглеждано на всеки три години, което не означава задължително, че трябва да се променя…

Нямаме информация дали това е правено. Това е задължение на ИАОС, за което не ни информират. Преди години поискахме от Изпълнителната агенция да се промени мястото на тази станция, защото считаме, че не е подходящо, обясни Пламен Митков.

Мястото, очевидно, не е било сменено. Доколко има основания да се иска? Наскоро бе използвана мобилна измервателна станция, оставена в двора на СУПЦ. За периода си на действие тя не отчела превишения, но АИС „Раковски“ – два или три пъти.

Друг сложен въпрос, според главния еколог е с признаването на данните. ИАОС, съответно Министерството на околната среда и водите (МОСВ), признава само данни от техните станции…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук