Нови визии за 70-годишнината на Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Отчетът показва постигане на показатели, отпреди пандемията, дори по-добри

контакти

Нови визии по различни направления ще се въведат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, която тази година чества 70-години от основаването си. Събитията в следващите месеци ще бъдат посветени на тази годишнина, обяви директорът на библиотеката Валентина Терзиева на пресконференция, на която бе направен и отчет за предходната година.

Две послания ще съпътстват проявите. Основният за библиотеката ще е „Светът до теб“, а за Детския отдел – „Растем заедно“. Институцията ще има и ново лого. Освен това старите картони отиват в историята, обслужването ще стане само електронно.

Нов облик ще придобият отделни пространства. Те ще обхванат заемната, която може да се трансформира в зала за обучения и езикови кафета. В своеобразна изложбена зала се превръща мястото между двата етажа. Обособен е нов кът за гостуващи писатели и творци. Нов ще бъде обликът на читалнята на Детски отдел, с интерактивна дъска и разширяване на къта за ранно детско развитие.

Работи се по три сайта: на Библиотеката, на проекта „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“ и на Дигитална библиотека.

Градска библиотека ще бъде домакин на 3 важни събития от живота на гилдията. През март – кръгла маса на тема: „Предизвикателства пред съвременната библиотека в динамиката на новото време“. През май – Национална научна конференция „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“, която може би ще прерасне в международна. През септември – 29-ти есенен семинар на библиотечни специалисти, свързан с библиотечния софтуер Автоматизирани библиотеки на фирма РС-ТМ. Иначе, своеобразният рожден ден е на 12 юли.

През годината са предвидени проучване на нагласите на потребителите, срещи с писатели, изложби, обучения, творчески работилници и различни събития. През 2022 г. бе реализирано книжно предизвикателство за потребителите. През 2023 г. предизвикателствата ще бъдат в други формати, които предстои да бъдат обявени.

Отчетът за предходната година полазва, че библиотеката се връща към показатели, отпреди пандемията, дори някои нарастват. Регистрираните читатели през 2022 г. са 2134, като над 2000 читатели е имало преди 10 години.  По този показател бе даден пример, че в регионалната библиотека в Габрово имат 2691 регистрирани читатели. Габрово обаче е с население 87 676 души, докато Димитровград е с 32 837, по данни на НСИ. Димитровград е четящ град, каза по този повод Валентина Терзиева.

Тя посочи броя на посещенията (23 765), за раздадената литература (43 980) и други данни. Терзиева открои, че откакто е на директорския пост, държи на дигитализирането и онлайн достъпността на библиотечните документи от обемния фонд. В последната година, например, са въведени 11 216 записа, през следващите ще се увеличават.

През миналата година библиотеката спечели и работи по пет проекта – „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, ADELE, „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“, като партньори на СУ „Любен Каравелов“ в проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук