Новият директор на ОДТ „Апостол Карамитев“: Театърът да стане място за млади хора, това искам

Театърът е повече от живот. Без него не можем, той без нас може, казва Димитър Атанасов – Шърата

контакти

Димитър Атанасов – Шърата е роден в Смолян през 1987 г. Завършил е Пловдивския университет, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, след което и „Артмениджмънт“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Преподава в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, единствена по рода си на Балканите. 10 години е бил актьор в Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. Работил е  с режисьори, като Мариус Куркински, Леонард Капон, при когото и завършил в Университета, както и при покойната вече проф. Елисавета Сотирова. Последно е работил с младия, но вече налагащ се режисьор Дамян Тенев. Освен актьор е поет, с една издадена, засега, стихосбирка, занимава се с фотография, като любител. Преди точно месец Атанасов спечели конкурса за директор на Общински драматичен театър (ОДТ) „Апостол Карамитев“ – Димитровград.

 • Г-н Атанасов, как решихте да кандидатствате за директорския пост в димитровградския театър. Готов ли сте за това начинание?
 • Обичам да предизвиквам себе си. За 10 години дадох доста за културата в Хасково и тази следваща стъпка е естествена. Подготвих концепция и кандидатствах. Освен предизвикателството, другата причина бе, че искам да създам трупа, каквато театър „Апостол Карамитев“ няма от дълги години и е само гостуваща сцена. Намерението ми е театърът да заживее свой собствен живот. Съмнения винаги има дали ще се получи по начина, по който виждам нещата, но съм уверен, че съм готов. Смятам, че театърът не трябва да бъде само в Димитровград, а и в малките населени места, например, които също да имат достъп до такава култура.
 • Ще го поясните ли?
 • Имам предвид театърът да не е само в сградата си. Можем да имаме и изнесени представления в малките населени места, в читалища, където има сцени. Това ще е и част от процеса да се играят представления из цялата страна. Иначе, не съм привърженик на идеята театърът да отива при зрителя, например, в детската градина. Децата трябва да дойдат в театъра, за да усетят цялата магия на едно представление.

Приоритет е създаването на трупа

 • Какви са първоначалните ви приоритети?
 • Сред основните ми е театърът да има собствени представления, за които хората в Димитровград и страната да казват: Това е представление на театър „Апостол Карамитев“. Първите ми стъпки ще са точно в тази посока – създаване на трупа.
 • Как смятате, че може да стане това?
 • Трудно е, но не невъзможно. Не е необходимо да дойдат веднага 10 актьора. Можем да стартираме с трима, после с още двама. Това трябва да се съобрази с бюджета, но при всички положения, ще търся външни спонсори. В началото ще направим обособено място за репетиции. Водил съм вече разговори с млади режисьори и актьори. Смятам да се свържа с още, както и с дебютиращи сценографи, композитори… Идеята ми е ОДТ „Апостол Карамитев“ да се превърне в театър на младите хора. Искам като се чуе за Димитровград, да се казва, че там е театърът, който дава шанс на младите. А и в Димитровград се усеща младежка атмосфера и живец. Театърът може да помогне той да се развие още повече. Не съм мислил за конкретната форма, но ще продължат да гостуват представления на други театри. На мен също ми се иска да осъществя театрална школа вътре в самата сграда, защото тя иначе е мъртва за мен. Аз самият съм минал през такава и знам какво е да кипи живот, да усетиш цялата магия на хората, пространството и духа.
 • В театъра тече основен ремонт. Харесва ли ви идейният проект?
 • Да, смятам, че театърът ще придобие модерна визия. Иска ми се впоследствие, с младите хора вътре, с школите и актьорите да допринесем за развитието. Мисля, че предстои прекрасен период.

Театърът трябва да присъства повече в културния календар

 • Как си представяте програмата в един нормален работен процес?
 • Трудно ми е да прогнозирам. Трябва да сме гъвкави, включително, ако продължат здравните мерки. Като начало, идеята ми е да направя представления за най-малките зрители и за възрастни…, после ще видим. Надявам се скоро да имаме собствена продукция. Мисля още, че театърът трябва да има по-голямо присъствие в културния календар на Община Димитровград. Ще търся различни форми, които не са много познати в Димитровград, защото културата на човек се изгражда, когато му представяш различни гледни точки и събития.
 • Каква е визията ви за пространствата, за материалното и духовното?
 • Повече трябва да наблягаме на духовното. След ремонтът, театърът ще има прекрасна материална база, но ако няма живец, ще е страшно. Трябва да създадем дух, който да се усеща от зрителите по такъв начин, че да не искат да си тръгват. Той ще бъде изграден от екипа, постановките и всичко останало. Приемам всичко това като призвание, че ще сътворяваме красиви и качествени неща. Това е ключът за всяка дейност.

Екипът ще се разширява

 • С какъв екип смятате да реализирате намеренията си?
 • С много добри впечатления съм от сегашния и се надявам да се сработим. Естествено, екипът ще се разширява, доколкото ми позволяват финансите. Иска ми се да правим нещата заедно. Аз самият съм работил и като озвучител, и като сценичен работник, и като осветител…
 • Как възприемате театъра като зрител?
 • Ако съм зрител, ще ми се иска да има повече представления, които да ме замислят и провокират. Представления, които те хващат за гърлото и те карат да си казваш, че на сцената си ти самият.
 • Искате ли да допълните още нещо за бъдещата работа като директор на ОДТ „Апостол Карамитев“?
 • Нашият театър е един от седемте в страната, които са изцяло на общинска издръжка. Искам да благодаря за добрия диалог с Община Димитровград и за положителната посока, в която се гледа.
 • Театърът е живот или животът е театър?
 • Театърът е повече от живот. Има една приказка, че ние без театър не можем, а театърът може без нас. Някъде там по средата е балансът за всички, които сме в това изкуство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

 1. Добре дошъл, г-н Атанасов! Споделеното ми допада и е близко до представата и потребностите ми за нашия театър. Пожелавам ви успех. И вярвам в него! И искрено се надявам, че това място отново ще е дом на изкуството, място за среща на хора с духовни интереси и вкус към нещата от живота… Шест години чаках една грешка да бъде поправена… Радвам се, че стана!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук