Нова проверка по случая CRIME в ТЕЦ „Марица 3“ възложи на полицията прокуратурата

контакти

Нова обстойна проверка по случая, при който екоактивисти-алпинисти проникнаха нелегално в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград на 16 октомври и изписаха на една от охладителните кули на Централата CRIME (от англ. „престъпност“), възложи Районна прокуратура – Хасково на полицията.

Протестната акция бе на представители на „Грийнпийс“ от различни страни, които отправиха послания за чист въздух.

Седем човека от различни държави са били на охладителната кула, нарисували с бяла боя цитирания надпис. След слизането им, са били отведени в управлението в Димитровград за обяснения.

Надписът CRIME, готов наполовина

Снети са обяснения, съставени са им и предупредителни протоколи, след което са пуснати. Впоследствие е образувана преписка, докладвана на прокуратурата по компетентност, информира говорителят на МВР – Хасково Нина Николова.

Преписката е постъпила в Районна прокуратура – Хасково в следобедните часове на 17 октомври, поясни говорителят Мария Кирилова.

Пред полицията алпинистите оправят оборудването си

Малко след това на полицията е възложена обстойна проверка по случая. След постъпването на първоначалните материали и проверка от наблюдаващия прокурор, ако прецени, че не са обстойни или е необходимо допълнение, възлага нова проверка. В случая, възложена е нова обстойна проверка, в която трябва да бъдат изпълнени конкретните указания на наблюдаващия прокурор, обясни Кирилова. По думите й, след като тя бъде извършена, ще може да се коментира дали ще има основания за повдигане на обвинения.

Юлиян Семерджиев

Междувременно от ТЕЦ „Марица 3“ са изпратили писмо до полицията, с настояване спешно да им бъде предоставена информация за отведените в управлението лица, след слизането им от кулата, за да предприемат действия по граждански ред за нанесените щети.

Ще търсим отговорност за загубите, вследствие на спирането на Централата. Тя принудително бе спряна, вследствие на действията на охладителната кула. От това търпим икономически щети и неустойки, коментира Юлиян Семерджиев, представител на Борда на директорите. Той поясни, че новата проверка е и след жалба от страна на ТЕЦ-а.

Според него, не може да има съмнения, че става дума за планирана акция, тъй като извършителите са се подготвили предварително, прескочили стената, проучили предварително с дронове откъде да минат. Освен това отведените – трима мъже и две жени, ги чакали трима адвокати пред полицията, където, казва той, останали не повече от 15 минути.

Семерджиев изрази недоумение още, че на алпинистите не им е било отнето нищо от екипировката, с мисъл, че все пак, трябва да има някакви веществени доказателства, докато приключи проверката. Той сподели, че в най-скоро време надписът ще бъде заличен. Ние не сме престъпници, освен това пишем на български език и борбата ни е за бъдещето на българската енергетика, каза още представителят на Борда на директорите на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук