Нова мярка за по-чист въздух: Проучват интереса за подмяна на кюмбета в Димитровград

Подадената информация ще обоснове нуждите от нови еко отоплителни уреди

Интереса на гражданите към подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични проучва Община Димитровград.

Оттам изпращат съобщение до жителите от всички населени места, които се отопляват на печки, използващи за гориво дърва и/или въглища. В него се посочва, че Община Димитровград е потенциален кандидат по новата Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., в мярката за подобряване чистота на въздуха чрез подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинствата с екологични алтернативи.

Реализацията на тази мярка в най-кратки срокове налага бързо набиране на предварителна информация за броя и желанията на хората да подменят уредите си на дърва и въглища с екологосъобразни такива, а именно:

  1. Климатици;
  2. Котли/камини на пелети.

С настоящото съобщение набираме информация само за заявен предварителен интерес от жителите на общината. След стартиране на процедурата, която ще е широко оповестена сред гражданите, ще се извърши същинското набиране на Формуляри за кандидатстване и придружаващи ги документи за подмяна на отоплителните уреди, изрично подчертават от Община Димитровград.

Заявлението за намерение не обвързва попълнилите го граждани впоследствие да кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди. Подадената информация, обаче, ще е в голяма помощ за стартиране на процеса и обосновка на нуждите на общината от нови отоплителни уреди.

Информацията може да бъде предоставена от гражданите на общината до 31 януари 2023 г. по два начина – да бъде попълнена директно онлайн или на хартиен носител.

Допълнителни подробности – на сайта на Община Димитровград на следния ЛИНК.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук