Нова Зеландия забранява цигарите, Испания – пушенето в колите

Унищожиха 7 560 000 безакцизни цигари и 4.2 тона тютюн, под контрола на Агенция „Митници“

След няколко години в Нова Зеландия няма да могат да се купуват цигари. Испания, пък, предвижда да забрани пушенето в колите.

Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА и novini.bg.

Хората, които ще бъдат на 14 и по-малко години, когато законът влезе в сила през 2027 г., никога няма да могат да си купят легално цигари, обяви заместник-министърът на здравеопазването Ейша Верал.

„Искаме да се уверим, че младите хора никога няма да започнат да пушат, така че ще направим престъпление продажбата на тютюневи изделия на новите поколения младежи“, каза тя.

По силата на бъдещия закон, който още не е преминал през парламентарно одобрение, хората ще могат да купуват само тютюневи изделия с много ниски нива на никотин и все по-малко магазини ще имат право да ги продават. Верал каза, че пушенето е причина за един от четири случая на рак в Нова Зеландия.

Министерството на здравеопазването на Испания, пък, финализира амбициозен цялостен план срещу тютюнопушенето, който въвежда забрана за пушене в лични превозни средства, промяна на опаковките на тютюневите изделия и законово изравняване на ограниченията за електронните цигари, предава БНР.

Целите са до 2025 година употребата на тютюневи изделия да спадне с 30 %, до 2030 г. да се намали с една трета смъртността сред пушачите, както и с 5% на броя на пристрастените ежедневни пушачи до 2040 г.

Сред основните мерки, залегнали в документа, са увеличение на пространствата, забранени за пушене, включително и за електронни цигари, ограничения в рекламата на тютюневи изделия, забрана на ароматни добавки в тютюна, промяна на опаковките на цигарите и по-високи акцизи.

Същевременно, над 7 560 000 безакцизни контрабандни цигари  и  близо 4.2 тона тютюн бяха унищожени под контрола на Агенция „Митници“, съобщават оттам. Тютюневите изделия са открити на митнически пункт Капитан Андреево през 2021-ва и 2020 г., при проверки на превозни средства и пътници.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук