Нова възможност за еко уреди за отопление се очаква в Димитровград

контакти

Нова възможност пред хората от Димитровград и общината се очаква да се отвори след няколко седмици, за кандидатстване за замяната на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление. Това става, след като днес Общинският съвет даде съгласие Община Димитровград да кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „За по-чист въздух“, по приоритетна ос 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда” 2021-2027″.

Целта е да се допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици. Процедурата включва разработване на механизъм, в който детайлно и структурирано ще са описани подходът и планираните мерки – от етап подготовка за набиране на заявления за интерес до етап монтаж на нови екологосъобразни отоплителни устройства и предаване за рециклиране на подменените високоемисионни печки/котли на твърдо гориво. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проектно предложение за община Димитровград е малко над 16 млн. лв.

Проектът е своеобразно продължение на започналия и реализиран в предходния програмен период, в който 7 общини бяха одобрени, като Димитровград бе единственият необластен град, който успя да се възползва от осигурения ресурс, припомни на заседанието кметът Иво Димов.

Към момента сме обявили процедура за 20% от прогнозните стойности. След избор на външна фирма, може би веднага след Нова година ще започне реално да функционира самият проект. Тази външна фирма ще трябва да приема всички декларации, заявления, да ги оценява, да направи необходимото, за да остойностим нужните количества, каза в аванс градоначалникът.

Той поясни, че в новия програмен период хората ще имат възможност да се възползват от алтернативно отопление на климатици, пелети и термопомпи, за газ няма да има възможност.

Апелът ми към жителите на Димитровград, на кварталите и населените места е да бъдат достатъчно активни, да подават необходимите документи и да кандидатстват, продължи кметът и призова хората да се възползват.

Той подчерта, че програмата не е социална. Това означава, че решения от ТЕЛК или дали става дума за социално слаби лица не влияе на критериите, по които ще се оценява след подаване заявления.

Димов заяви още, че към момента приключва старият проект, който бе определен от него като изключително успешен. Дейностите по него трябва да бъдат отчетени до края на декември месец и да бъдат верифицирани разходите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук