Нова апаратура за МБАЛ „Света Екатерина“ в Димитровград

473110 евро допълнително одобрени по Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България 2014-2020”

контакти

Допълнителни дейности и бюджет на община Димитровград по проект „Интелигентна медицина“ бяха одобрени от Комитета за наблюдение на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България 2014-2020”. Допълнително одобреният бюджет за общината е в размер на 473 110 €. Това  позволява в следващите 12 месеца да продължи осигуряването на здравна грижа на хората от населените места и закупуване на още апаратура – парно-вакуумен стерилизатор, оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория, 50 механични болнични легла за нуждите на МБАЛ „Света Екатерина“, информират от Общината.

Ръководството на общината взе решение да кандидатства за осигуряване на финансиране на ново оборудване за общинската болница, следвайки целите, формулирани в стратегическите планови документи за подобряване на условията за здравни грижи. Сред неотложните нужди на здравното заведение, които кметският екип определи след анализ на състоянието на апаратурата в МБАЛ „Света Екатерина“ са подмяна на остарелите апарати в болничната лаборатория, използвания към момента автоклав – с изключително високо потребление на ел. енергия и несменяните болнични легла в последните 20 години, поясняват още от Общината.

Община Димитровград, в партньорство с Технологичен институт на Източна Македония и Тракия и Община Паранести в Гърция разработиха проекта „Интелигентна медицина“ през 2016 година.

След подписване на договор за финансиране на 05 септември 2017-а по проекта бяха закупени:

  • Рентгенов апарат за нуждите на Многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“ Димитровград
  • Микробус тип: Медицински фургон, оборудван със: Система за видеоконферентни разговори, специализирана камера с вградена осветителна система, монитор за витални показатели, 12-канален РС-базиран екг апарат, ултразвукова коремна сонда, телемедицински стетоскоп, отоскоп, безжични многофункционални преносими устройства за медицинска диагностика на кръвно налягане, кръвна захар, едноканален ЕКГ за сърдечна честота и сърдечен ритъм, телесна температура, пулс, сатурация.

Към основното проектно предложение, Управляващият орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A одобри още едно допълнително предложение, благодарение на което одобрени за закупуване са:

  • Мобилен дигитален рентген
  • Дихателни респираторни апарати
  • Пациентски монитори за непрекъснато наблюдение на ключови жизнени параметри
  • Оборудване за очни прегледи
  • Лек автомобил
  • Оборудване за дезинфекция на помещенията в болницата

Основната цел на проект „Интелигентна медицина“ е да инвестира в здравна инфраструктура, която да допринесе за регионалното и местно развитие, намалявайки неравнопоставеността по отношение на здравния статус на местното население в трансграничния регион.

Общата стойност на проекта след двукратно одобряване от страна на Управляващия орган на Програмата на допълнителни дейности е  2 090 329,37 €, от които за община Димитровград, като водещ партньор бюджета е 1 384 543,38 €.

Амбиция на проекта е да разработи основан на общността модел за първична здравна грижа. Концепцията на модела се състои в решения за ефективно преминаване от институционална здравна грижа към здравна грижа в общността, в резултат на което да се облекчи обемът на здравните услуги в болниците и да се подобри здравния капацитет на доставчиците на здравни услуги. В края на изпълнението на Проекта, на база натрупания опит и с помощта на експерти в областта на медицината, ще бъдат разработени детайлни препоръки към Законодателя за подобряване на законодателството в страната, свързано с телемедицината в България, информират от Община Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук