НИЛСКА ВОДНА ДЪРВЕНИЦА СЕ ЗАГНЕЗДИЛА В МАРИЦА

Екземпляри, от вида гигантска водна дървеница (Lethocerus patruelis), са забелязани в парк „Марица“ в Димитровград, в близост до едноименната река. Нилската водоплавка, както още се нарича съществото, е изключително рядък вид и е най-едрото водно насекомо в България, съобщават от Общината. Подобно бе намерено преди време в Хасково и в други части на региона.

Водната дървеница достига размери до 10 см. Хищник е и се храни с попови лъжички, малки рибки, жаби червеи и др. Убива жертвите си като ги пробожда с дългия си хобот, през който инжектира слюнка, която парализира жертвата и разгражда вътрешностите и, след което ги изсмуква.

Ужилването от нилската водоплавка е изключително болезнено за човека, но не предизвиква алергични реакции. Тъй като обитава замърсени водоеми, препоръчва се при ужилване да се поставя профилактично ваксина против тетанус.

Специалистите съветват насекомото да не се провокира към нападение, тъй като при опит да бъде уловено с ръка, атакува с убождане. Предполага се, че поради глобалното затопляне и климатичните промени, то мигрира от по-южните територии на Балканския полуостров. Отглежда се в страни като Кипър и Малта, като декоративен вид.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук