Никакви изтребители, ЗРК, танкове и БТР-и за Украйна, докато управлява служебното правителство

Това каза президентът и заяви подкрепа за дипломатическите усилия за мир

контакти

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно съвместното закупуване на боеприпаси за Украйна в рамките на ЕС.

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Радев. „И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната“, подчерта държавният глава.

Финансите на държавата са стабилни, подчерта държавният глава

Финансите на държавата са стабилни, заяви още президентът Радев, помолен за коментар на спекулациите за възможен фалит на държавата. „Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати“, посочи държавният глава. Румен Радев определи като спекулации твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд. Служебното правителство отправяше предупреждение и от трибуната на предишното Народно събрание, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем и до някой от тези негативни сценарии, припомни Румен Радев и допълни, че е отговорност на народните представители това да не се случи.

„Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и който ще бъде приет от Народното събрание, да има основен ангажимент към покупателната способност на българските граждани с оглед на най-уязвимите слоеве на населението, към успешното развитие на българската икономика и в същото време да се избегне въвличането на страната в дългова спирала“, посочи още държавният глава.

Президентът участва междувременно при откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, организирана в София от Министерството на правосъдието в сътрудничество с неправителствени организации. На форума той посочи, че намирането на трайно решение от настоящата политическа криза в България изисква не само съставянето на стабилно правителство след неколкократни предсрочни парламентарни избори, но и провеждането на комплексни реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението.

Радев коментира, че имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Той отново подчерта необходимостта Народното събрание реално да се ангажира с правосъдната реформа и да приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор. „Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като Висшия съдебен съвет, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие“, заяви Румен Радев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук