„Ние броим врабчетата“ за седма поредна година

контакти

Начало на кампанията „Ние броим врабчетата“ дава на 20 март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). На тази дата се отбелязва световният ден на врабчето, когато се обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света.

Кампанията ще се проведе за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове, с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 22 април, информират от БДЗП, на чиято страница ще откриете още подробности.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук