Не позволиха дебати на обсъждането за химн на Димитровград. Анкета ги измести

контакти

По нетрадиционен начин протече снощното Обществено обсъждане по трите предложения за химн на Димитровград. Дебати не бяха позволени. Мнозина в зала „Гроссето” бяха дошли с намерението да изкажат мнението си, но не ги огря. Оказа се, че могат да гласуват в анкета, но не и да изкажат вижданията си на микрофона. Нещо, което остави в недоумение голяма част от присъстващите, защото нямаше предварителна информация, че се предвижда такова нещо.

Днешното обществено обсъждане ще протече по по-различен от стандартния начин, а именно под формата на анкета, обяви водещият Юлиян Семерджиев, който е заместник-председател на местния парламент.

Семерджиев поясни, че всеки един ще може да гласува в анкетата и да отрази предпочитание за едно от трите предложения за химн. Недопускайки изразяването на мотиви, под формата на изказвания, ще се гарантира безпристрастност при вземане на решения от всеки един от нас, допълни той. Обясни, междувременно, че Община Димитровград няма приети нормативни правила за начина на провеждане на едно обществено обсъждане.

Създалата се ситуация нажежи страстите. Това не е обсъждане…, се чу в залата на няколко пъти, след което някои тръгнаха да напускат. Не трябваше ли предварително да уведомите, че ще има анкета и гласуване, питаха хората. Ако на някой не му харесва формата на общественото обсъждане, има право да пусне жалба, сигнал, заяви Юлиян Семерджиев. Тръгна да разяснява процедурата, уточнявайки преди това, че изказванията могат да бъдат свързани единствено и само с нейното провеждане.

Процедурата включи създаване на временна 5-членна комисия по избора. В нея влязоха трима представители на администрацията и двама граждани от залата. След това на желаещите да гласуват бяха раздавани анкети-бюлетини, срещу трите имена, вписвани в списък, за да се избегне възможността някой да пусне повече бройки за свой фаворит. Както писахме, три предложения за химн класира комисията.

Гласуването стана, след като трите песни бяха чути по три пъти по време на обсъждането. Още при първото им завъртане, половината хора от залата излязоха навън, което създаде известен хаос. От първоначално присъстващите около 100 човека, гласуваха 57. Някои решиха, че няма да дадат вот, други си тръгнаха преждевременно. 36 от гласовете бяха за „Свещен град”  – песен по текст на Петко Каневски, музика на Ваня и Ангел Ангелски. 15 анкети-бюлетини получи песента „Здравей, Димитровград”, по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян. 3 гласа получи „Химн на Димитровград” – песен по текст на Ана Топалова и музика на Минко Ламбов. Останалите 3 бяха невалидни.

Бе подчертано, че резултатите са препоръчителни, не задължителни за общинските съветници. Последна дума ще има Общинският съвет, който на сесията през юни месец трябва да утвърди една от трите песни за химн на Димитровград. Същевременно, участвалите в конкурса за химн песни ще бъдат издадени за 70-годишнината на града.

Не на последно място, покрай конкурса за химн се коментираше идеята за онлайн гласуване. От Общината обясниха, че са се отказали от намерението, защото е много скъпо да се реализира както трябва. От друга страна, го няма в изискванията на конкурса. Казаха още, че анкетата-гласуване на място е удачен вариант. Така са избегнати дългите и пламенни изказвания, каквито със сигурност щеше да има. В същото време, всеки желаещ е дал гласа си за едно от трите предложения и е представен. Дотук добре. Но, наистина, не беше ли редно предварително и изрично да се обяви, че общественото обсъждане ще премине под формата на анкета? И гласуване като на избори – с вписване в избирателен списък, с пускане на гласа в урна, с определяне на комисия по избора?… И дали тогава щяха да дойдат повече хора да гласуват, а не предимно общински служители, каквито не е тайна за никого, често попълват местата при обществени обсъждания? Ще се въздържим от мнение. Нека читателят прецени.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук