НЕУТРАЛИЗИРАХА ГРУПА, ПРЕРАБОТВАЛА И ПРОДАВАЛА ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ

[quote]ПРЕТЪРСВАНИЯ В СОФИЯ И СВИЛЕНГРАД В АКЦИЯТА НА ГДБОП[/quote]

Организирана престъпна група е неутрализирана при спецоперация на Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/, под ръководството на Специализираната прокуратура. Акцията е проведена на 19 януари, съобщават от пресцентъра на МВР.

Задържани са 8 човека, занимавали се с преработване и разпространение на оръжие и боеприпаси. Служителите на ГДБОП са извършили претърсвания на адреси и автомобили в София и Свиленград, уточняват от пресцентъра.

orajiqГараж в столичен квартал бил пригоден в работилница за изработване на детайли за различен вид огнестрелни оръжия. Там са открити 4 пистолета – различна марка, един от които преработен, а друг – на части, револвер, 4 пушки, 7 пълнителя за пистолет, заготовка за заглушител, 4 кутии с различен по вид боеприпаси – 16 патрона за автомат „Калашников“ и 9 18-милимитрови патрона.

Иззети са още 2 кутии с барут, огнеупорен шнур, запалка за граната, 4 капсул-детонатора, 11 цеви, 3 пълнителя за автоматично оръжие тип „Узи“. До помещението, в автомобил, управляван от единия от задържаните, спецполицаите открили цеви, спусъци и пружини за пистолети. В друг автомобил, с чужда регистрация, намерили два пистолета „Астра”, с прилежащите към тях пълнители, без муниции. При обиск у единия от задържаните в Свиленград са иззети 3 таблетки със съмнение за наркотично съдържание и 6 бойни патрона.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осмината задържани. Мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на разкритата група продължава.

По информация от Апелативна специализирана прокуратура, групата разпространявала наркотици и търгувала с оръжия на територията на България и Турция. Обвинения са повдигнати на Христон Митев, ръководител на групата, Витан Витанов, Филип Василев, Мехмед Мехмед, Венко Данаилов, Лъчезар Маников, Марио Цветков и на турския гражданин Ергюн Балтаджъ.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от май 2015 г. на територията на Хасковска, Пловдивска и Софийска област. Престъпната й дейност се доказва от множество веществени доказателства, събрани при над 20 претърсвания и изземвания в гараж, жилища и автомобили на обвинените.

В процес на установяване е произходът на оръжията и боеприпасите, както и дали са използвани за извършени престъпления в страната. Назначени са различни експертизи.

Снимки: пресцентър на МВР

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук