НЕУМОРНИЯ КРАК: ИСТОРИЯТА НА МИТКО ШОПОВ

[quote]ЛОШИ ХОРА НЯМА, ИМА ОЗЛОБЕНИ ОТ ЛОШИЯ ЖИВОТ, УБЕДЕН Е ОЩЕТЕНИЯТ ОТ СЪДБАТА МЪЖ[/quote]

newbeautyВъпреки че е с един крак, Димитър Шопов върши достатъчно, да си изкарва прехраната. Да е полезен на себе си и на другите, с труд, който не жали. От дълго време насам, в студ и пек, мъжът на средна възраст стои пред „Кауфланд“ в Димитровград и прибира количките на клиенти, за да вземе по някоя стотинка. За разлика от други, които чакат наготово, с неуморния си крак и патериците той обикаля целия паркинг. И не е досаден, види ли, че някой не показва желание да отстъпи количката, бързо се отдалечава.  Но повечето хора се стараят по този начин да му помогнат.

Мнозина се съгласяват да им закарвам количките, дори ме викат понякога. Благодаря, че ми влизат в положението! Напълно разбирам тези, които не желаят. Не разбирам обаче другите – здрави и прави, но се нареждат за колички, вместо да потърсят  работа. Такава има, тях ги мързи. Искат наготово да им падат парите, коментира колегията еднокракият човек.

Dimitar-ShopovДимитър Шопов е роден в Самоков. На 25 януари навърши 40 години. 10 години назад, обаче, кола го блъска в София. Налага се левият му крак да бъде ампутиран.  Тогава животът на 30-годишния мъж цялостно се променя.

Такива хора, като мен, винаги е имало и винаги ще има. Преди не им се е обръщало внимание, сега пак е така. Ако погледнем реално, лоши хора няма. Хората са озлобени, заради трудния живот. Много неща трябва да се променят, но няма да се променят. Като изключим финансите, работа трябва да се създаде за всякакъв вид хора. Внимание трябва да се обърне на здравеопазването, учебната система също трябва да се прегледа, коментира човекът с неуморен крак.[pullquote_right]МНОГО НЕЩА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ, НО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ[/pullquote_right]

След инцидента, Димитър остава в столицата, където с друг брат по съдба, обикалят магазини, заведения и всякакви обществени места в търсене на прехрана. После отива в Стара Загора, а преди време, за постоянно, се установява в Димитровградско.

Работа, с договор и осигуровки, казва, че не е имал през живота си. Завършва за шлосер в родния си град Самоков, но нямал възможност да се занимава с професията. Баща му и майка му, междувременно починали. Преди това те се грижели за финансите в семейството, но нещата се променили, особено след катастрофата. Димитър търсел работа, безуспешно, както може да се очаква. Кой в днешно време взема човек с един крак…

Някои, може би си спомнят, как Митко преди години обикаляше с табела на врата. На нея пишеше, че събира пари за протеза. Сега казва, че наистина събрал, но решил, че да имаш собствен дом е по-важно. Използва момент, когато имотите са евтини и купува къща в село Ябълково. Там живее и в момента. Кирпичена е, но стегната. Правя си и ремонти, доколкото мога, казва той. Но пак се заел да събира пари за протеза. Къта всяка спечелена стотинка и се надява скоро да събере сумата. Иска нещо удобно, хубаво, модерно и функционално. Да замести във възможно най-голяма степен, крайникът, отнет от съдбата.

Е, има и пенсия, наистина -160 лева за инвалидност. Които едва стигат за храна, какво да говорим за други неща, казва. Бюджетът допълва с количките от „Кауфланд“. Изкарвал по 10-15 лева на ден оттам. А ходи и на други места, на пазара, в пазарни дни, например.  Срещам конкуренция, предимно цигани, но гледам да се държа на разстояние от тях. Гоня ги, станат ли по-нахални, споделя самоковецът. [pullquote_left]ПРЕДИ ПУШЕХ И ПИЕХ. ВЯРАТА МЕ ОТЪРВА ОТ ПОРОЦИТЕ. ОТВОРИ МИ ОЧИТЕ[/pullquote_left] Преди се бях отдал на алкохола и цигарите. Сега – нито пуша, нито пия. От около две години прогоних и пороците. Прочетох Библията, след това я препрочетох. Очите ми се отвориха. Преди мислех по светски. Имах склонност към духовното, търсех отговори, но не ги намирах. Светото писание ми изясни голяма част от нещата, вярва Димитър Шопов.

Според него, в Библията ясно се говори, че всичко отива към разруха. Истината, смята той, се намира в главата „Откровение от Йоан“, където е описано билото и това, което ще стане.

Dimitar-Shopov2Антихриста управлява света, краят е близо. В основата стои Римокатолическата църква – четвъртата глава на змея, която е ранена и чака да оздравее. Другите три са преминали световни сили. Западната църква, заедно със САЩ и Англия, ще се съюзят в едно. Те ще обединят силата на антихриста. Процесът започна преди време. Предстои развиването му в много по-голям мащаб. Спасението е в спазването на 10-те Божи заповеди, отпраща предупреждение човекът от паркинга.

Трябва да се обръща повече внимание на новините. Те проследяват процесите и показват промяната на света. Политиците виждат и чуват какво става, но не ги интересува, убеден за себе си е Димитър Шопов.

olea-625-50 ban baner-wid tivibearings ban

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

12 КОМЕНТАРИ

 1. Много пъти съм виждала този човек и съм искала да му дам пари,но мъжът ми не ми разреши.Разказа ми как преди години,когато беше таксиметров шофьор го е возел винаги безплатно.Веднъж обаче,човекът го подминал без даже да го поздрави и се качил на друго такси.После разбрал от колегата си,че си е платил за услугата.От тогава и аз се питам дали наистина този човек има нужда от пари.

 2. Простия народ измиране няма,е не-може всички съкати,куци и без работа да се изсипят пред кауфланд или друга верига,за тези хора трябвя дяижава,която обаче не-съществува

  • Абе Георги нали така ти можеш ли поне да пишеш какво е това дяижава и това твоето не-съществува? Ти поне завършил ли си 8 клас че да знаеш да пишеш моля ти се не се излагай а да и още нещо влезни в положение на човека и го разбери че да го съдиш какъв е или дали трябва да умре или не ТИ НЕ СИ СЪДНИК ти си просто поредния хейтър!!!!!!!!

 3. Много пъти съм давал пари на този човек, не стотинките от количката, но след време чух слухове че са го виждали много пъти в игралните зали и от тогава съм спрял да давам, незнам вярно ли е, но не ми се иска да давам пари за комар!

 4. Защо не попитате този къде живее и за кого работи?Кой го кара до паркинга пред Кауфланд ,за да събира количките и на кого дава събраните пари.Лъже,че работи за протеза.Проверете добре къде е протезата му и къде живее в Ябълково.Аз знам и затова пиша тези редове.Изпитвам състрадание,но към този -не.Този материал буквално ме възмути.Желателно е авторът да се запознае добре с фактите и тогава да помества подобни материали.

 5. Според мен,и този Митко, и бабичката пред Кауфланд,и онзи пред Лидл – работят като просяци.За работодател.И всички думички, с които предизвиквате състрадание,са излишни.

 6. Стефка Колева,мъжа ти е прав да ти казва да не му даваш пари. Сега ще ви разкажа аз с какво се сблъсках. Не казвам,че това ,което прави е лошо да си вади хляба,а това ,че лъже. И така,бутам си аз количката и пича ми вика да ти взема количката,че ми трябват 20 стотинки, бях с жетон, и го питам за какво са ти 20 ст. ,очудвам се аз,как никой не му е дал ,а беше към 14 часа някъде. В отговор получавам да си закръгля парите и ми стана интересно и го питам,колко пари да закръглиш,той ми отговори 40 лева да ги направя,като го попитах за колко време се оказа,че за около 2 ,30 часа е ги е направил. Значи извода е не печели 10-15 лв на ден не го слушайте и протеза няма да си купи никога,защото никой няма да му дава пари тогава. Едно е да си вадиш прехраната да оцелееш,друго е да злоупотребяваш от добротата на хората.Ако не вадеше пари нямаше да ходи до кауфладн в хасково с такси. Сами си правете заклщчения дали да му давате или не!

 7. Толкова ли ще обеднеете с 20 стотинки дори и да лъже!!??Дори да крие истината!?Дори да вади по 100 лв. на ден! ? Той поне е видимо е ощетен, за разлика от тези „здравеняци“, които крадат не по 20 ст. от заплатите ви!!! И на тях ли не давате?!!! Голяма работа сте направили! Не му давали 20-сте си стотинки! Боже, колко дребнав народ!!! Да му берат кахърите тези, които им прибират парите след края на деня и ги карат да просят. А може би с вашите 20 ст. му спестявате един пердах вечерта, че не е изкарал достатъчно? Я се засрамете и мислете малко!! 20 стотинки!

 8. Често пазарувам във въпросния хипермаркет и срещам човека. Направило ми е впечатление, че изобщо не се жали – в дъжд и сняг, взема колички дори от най-отдалечените места. Аз обикновено слагам по 5 стотинки в количката. Други като тръгнат след мен и им кажа, че ще вземат само 5 стотинки – отказват се и се връщат. Това момче никога не се е върнало, независимо колко далече е колата, независимо че е с един крак. И винаги благодари. Колкото и да събира, заслужава си ги до стотинка, мисля! 🙂

 9. Да споделя и аз какво знам и какво съм видял за този човек. Да, вежлив е, да не се натрапва и ако му откажеш благодари и си тръгва.
  Давал съм му, жена ми наже му даде 5лв веднъж, но той не отива да си купи хляб, като нямащ, а яде хамбургери пред кауфланд. Продавачките го и те се възмущават, че хем проси, хем не влезе да си купи евтина храна от магазина, той само им се усмихва и си продължава. Спрях да му давам. Има няколко такива които постоянно просят, има един леко малоумен младеж, който ми иска пари да си купи хляб, после го гледах отдалече как говори по гсм и се отчита колко пари е събрал за деня. Веднъж същия, малоумния, притесни една жалеща баба, при което майка му го наби с чантата си и го изгони, понеже той няма срам и от всеки иска. И да, отчитат се и са на работа да събират, а не за хляд. Щом хората казват, значи и този Митко е такъв, прави ми впчатление, че винаги е спретнат, изпран и изгладен, а така не изглежда човек, който няма пари.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук