НЕСТИНАР ОТ ВАРНА: НИЕ СМЕ СВЕЩЕНИЦИ НА БОГ ТАНГРА

[quote]МОИТЕ ПРЕЦДИ СА БИЛИ НЕСТИНАРИ ПО ВРЕМЕ НА НАЛАГАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО, КАЗВА ТОЙ[/quote]

Ние сме свещеници на бог Тангра. Нестинарството е наследство от него, заяви 32-годишният варненец Лъчезар Христов снощи в Димитровград. Той бе на организирания в навечерието на Илинден тракийски събор в парк „Вапцаров”, който завърши с нестинарски игри.

Нестинарството е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми. По-добре да умра, отколкото да се разделя с него. Когато бях на 26 години, сънувах, че ще стана нестинар. Така и се получи, пък и от малък музиката ме прихваща. Влизайки в жаравата, усеща се, че пари, но не се изгаряш. Това е някакво чудо. Нормално е, разбира се, да има малко страх, разказва Лъчезар. От 2010 г. той се занимава с нестинарство, като до този момент е влизал в жаравата около 5 пъти. Казва, че еуфорията е голяма, може да се стигне дори до лудост. Докато играеш в огъня, чувстваш блаженство.

Преди ритуалът, човек трябва да бъде чист – плътски и духовно, да се разкая за греховете си, да си каже молитвата за прошка, прощавайки на всички, за да прости и бог. След това идва усещането, че си готов. Трябва да го направиш със сухи стъпала. Нестинарството е за всички, но не всеки влиза. Бог решава кой, казват запознати. Понякога призовава добрите, понякога лошите, за да им даде шанс да се разкаят, да им промени живота.

Усещаш, че си готов, музиката ти казва да влизаш в огъня. Понякога толкова ти харесва, че искаш постоянно да влизаш. Аз, обаче, не мога да го правя постоянно. Има една сила, която ме спира. Всеки нестинар има някаква дарба да вижда в бъдещето и миналото. Понякога тя е по-силна, понякога – по-слаба. Виждал съм, че моите предци са били нестинари по време на налагането на християнството. Нестинарите могат да развалят магии, проклятия, да гонят зли духове, да лекуват, казва още варненецът. Той похвали организацията в Димитровград и каза, че ще опита да направи подобно събитие и във Варна.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук