Нестинари в огъня на жътварски празник в Бряст

Нестинари от Бродилово, община Царево, сътвориха една от очакваните с интерес атракции на Районния празник – „Зажънване на нивата”, провел се снощи в Бряст.

В началото, на полето бе представен богат ритуал за жътвата. Традициите бяха пресъздадени по такъв начин, че участниците и зрителите имаха чувството, че са се върнали наистина във времето назад. Зажънването, връзването на снопи, щъкащите каруци, коне, вършеенето, минаването с диканята, пеенето на песни по време на работа. Всичко това бе незабравим празник за възрастни и деца, за жители и гости на димитровградското село.

След залез слънце, празникът продължи в центъра на селото с палитра от фолклорни изпълнения, танци и хора. Такива се извиха близо до огъня, около който дойдоха, по тъмно, нестинарите. С игра в жаравата и край нея, както те си знаят, изпълниха танца си, датиращ от незапомнени времена по българските земи.

Заслуга за организиране на жътварския празник имат Община Димитровград, Кметство Бряст, читалище „Пробуда 1927“, земеделската кооперация и пенсионерският клуб в Бряст.

Снимки от събитието, вижте на Фейсбук страницата ни – тукПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук