Неразбирателство за РИК в Хасково. ЦИК ще я определя служебно

Зам.-председателското и секретарското място – препъникамък в консултациите при областния управител

Партиите и коалициите, представени в 47-ото Народно събрание не успяха да постигнат консенсус за състава на РИК – Хасково на консултациите за състава на Районна избирателна комисия (РИК) за 29-ти Многомандатен избирателен район, проведени от областният управител Минко Ангелов, във връзка с предстоящите на 2 октомври избори. Препъникамък се оказаха заместник-председателското и секретарското място в Комисията, които повечето от участващите политически формации поискаха.

В консултациите, насрочени от предишния и областен управител Катя Панева и проведени от настоящия – Минко Ангелов, се включиха  представители на коалиция „Продължаваме промяната“, коалиция ГЕРБ-СДС, партия ДПС, партия „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България – Обединение“, партия „Възраждане“. „БСП за България“, не изпрати представител, но се включи по телефона, за да съобщи предложението на коалицията.

13-членна ще е Районната избирателна комисия в Хасково, в това число председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една парламентарно представена партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК, като всяка от тях има право на поне един член. Председателят, зам.-председателите и секретарят не могат да бъдат от една политическа сила, са условия за конструирането на РИК.

Четири политически формации поискаха да имат заместник-председатели на РИК – Хасково – ГЕРБ – СДС, БСП, ИТН и „Възраждане“. Две са желанията за секретар на Комисията – от ДПС и „Демократична България – Обединение“. И тъй като разбирателство не се постигна, областният управител Минко Ангелов обясни, че съставът на РИК – Хасково ще бъде служебно избран от Централната избирателна комисия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук