Необходимо ли е младите да преминават военна подготовка?

контакти

Необходимо е провеждането на дебат за това младите хора в България да имат поне базова военна подготовка, което да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията. Това подчерта президентът Румен Радев, който отправи приветствие към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се проведе под патронажа на държавния глава и в него се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна.

Държавният глава припомни, че в миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не е така.

„Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност“, посочи Румен Радев.

По думите му, при липсата на наборна военна служба, днес СОСЗР ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока.

Държавният глава обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и посочи, че независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имат именно  подготовката и мотивацията на личния състав. Във връзка с това президентът подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, който следва да се предава на следващите поколения.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

 1. Наборна служба или начална военна подготовка?
  Голям вой се надигна в някои медии, че президентът искал да връща наборната служба. Разбра се, че някои политици не правят разлика между „военна подготовка“ и „наборна служба“. Ако питат мен, аз съм за нейното връщане, но да видим какво наистина е казал президентът.
  Това изказване президентът Румен Радев е направил в приветствие към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. На сайта на Президентството е посочено, че:
  „Президентът подчерта необходимостта от провеждането на дебат за това младите хора в България да имат поне базова военна подготовка, което да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията. Държавният глава припомни, че в миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не е така. „Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност“, посочи Румен Радев. По думите му при липсата на наборна военна служба днес СОСЗР ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока.“
  Ясно е видно, че се има предвид „базова военна подготовка“ и осигуряване „на базови познания и умения на младото поколение в тази насока“.
  Както посочих по-горе, според мен отмяната на наборната служба и липсата на заместваща военна подготовка на поне мъжката част от населението беше голяма грешка и резултатите са видни. Освен това е ясно е, че с наличната малобройна професионална армия не може да се гарантира защитата на Отечеството.
  С отмяната на наборната служба беше нарушена дори и Конституцията на Република България, защото в нейния чл. 59 е ясно регламентирано:
  „Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
  (2) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.“
  Щом защитата на Отечеството е дълг за всеки български гражданин, не е ли длъжна държавата да осигури необходимата военна подготовка, забележете, „за всеки български гражданин“, а не само за мъжете. В противен случай (ако нямат необходимата военна подготовка), когато се наложи, държавата ще ги прати на заколение и сигурна смърт. Такава държава ли искаме?!
  От разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от Конституцията е също видно, че става въпрос за всички граждани, защото думата е с пълен член. Пределно е ясно, че тази разпоредба на Конституцията на практика не е изпълнена и е грубо нарушена.
  Следователно президентът Радев е напълно прав да обърне внимание на този проблем и да предложи обществен дебат за решаването му.
  А за тези, които нададоха вой е ясно, първо, че не познават Конституцията на Република България и второ, явно не чувстват защитата на нашето Отечество като техен дълг и чест.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук