Необичайно високи октомврийски температури, опасност от пожари

Необичайно високи температури към края на октомври месец, отчитат синоптиците. В Хасково, например, максималната стойност за днес е 22,6 градуса, а най-топло е било през 1960 г.,когато живакът показвал 26,5 градуса, информираха от Метеорологичната станция в областния град.

Оттам поясниха, че най-горещо на 30 октомври – 28,5 градуса, е било отново през 1960 г. Не е изключено обаче утре този рекорд да падне, защото на места стойностите ще достигнат 29 градуса. Допълниха, че на 31 октомври най-горещо е било през 1961 г. – 25,6 градуса, когато също има някакви изгледи за рекорда октомврийска жега.

Предвид високите температури, за сериозна опасност от пожари, предупреждават от МВР. Само за последните 11 денонощия в страната са локализирани и погасени 1721 пожара. По-голямата част от тях – 1474, са били в сухи треви, стърнища, храсти и горска постеля.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават да не се използва огън за почистване на сухи треви, а при паленето на такъв за битови цели, да бъдат предприети превантивни действия. Трябва да се внимава също така с недоизгасени кибритени клечки, фасове, както и да се следи дали влизащите в гори и поля превозни средства са изправни, с уредба недопускаща изхвърлянето на искри.

Снимка: МВРПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук