Необичайни светлини и отломка от китайска ракета в небето, падаща към Земята

Странни и необичайни светлини в небето миналата нощ са озадачили наблюдатели. Те са били подередени в редица, забелязани от различни части на страната.

И ако все още има някои, които се чудят какво е било това – това са сателитите, които изпраща компанията на Илън Мъск, част от проекта „Старлинк“, който осигурява бърз интернет, акцентира btvnovinite.bg.

Не толкова безобидна обаче е следваща информация от света на астрономическите новини. Отломка от китайска ракета може да падне в Турция. Застрашена се оказва и Южна България, посочва marica.bg.

Части от 21-тонната и 30-метрова китайска ракета „Long March 5B“, която е излезе извън контрол, могат да паднат в район между паралелите 41 градуса север и 41 градуса юг. Това заяви в изявление за сайта „SpaceNews“ Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика. На посочените географски ширини са градове като Ню Йорк, Сидни, Пекин и Мадрид, както и Истанбул и Анкара.  Чисто географски погледнато, дори и части от Южна България може да са застрашени.

Докато някои експерти говорят за възможността ракетата да падне в населено място, други твърдят, че е много малко вероятно и не очакват никакви щети.

Ракетата е изстреляна на 29 април. Отломка от нея обикаля неконтролируемо в орбитата на Земята с 27 600 км в час и се очаква да падне тези дни. Възможно е ядрото да изгори в атмосферата, но големи количества парчета могат да достигнат до земната повърхност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук