Мониторинг за качеството на водата в област Хасково стартира БСП

Изследването ще обхване и управлението, и финансовите разчети

Стартира независим мониторинг за качеството на водата в област Хасково. Изследването започва от началото на следващата година. Това заявиха на пресконференция в областния град общинските председатели на БСП от Хасково, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Любимец и Димитровград. Тя бе свикана по покана на Областния съвет на БСП, а инициативата за стартирането на независимия мониторинг е на члена на съвета по екология към Националния съвет на партията – Ленко Петканин. На срещата с медиите присъства и депутатът в редиците на социалистите Смиляна Нитова.

Присъстващие обобщиха състоянието на ВиК услугите в областта, като акцентираха върху качеството на водата за битово-питейни нужди, управлението и двойния скок на цената на услугата, без това да е икономически обосновано. Припомнени бяха редица факти, свързани със съдържанието на отровни метали, нитрати и съединения, които вредят на здравето на хората.

В целия период от 2017 до 2020 г. БСП непрестанно алармира за проблемите във ВиК сектора. Въпреки опитите от наша страна да помогнем за решаването на тази криза, управлящите на инат отхвърлят нашите предложения и с широко затворени очи продължават убийствената политика по отношение на един от най-ценните и жизнено важни ресурси – водата, бе коментирано на пресконференцията.

Смиляна Нитова отбеляза, че десетките въпроси, които са поставяни в Народното събрание от нея и нейните колеги, са били неглижирани или изобщо не са получили отговор.

Проблемите в общините от областта обобщи Владимир Бамбалов, подчертавайки, че години наред водата в Любимец е една от най-добрите за питейни нужди и се усъмни в начина, по който се вземат пробите, както и в изнесените в медийното пространство представяне на проблема със съдържание на арсен. „Медийният шум за една вечер редуцира нивата на арсен – от 11 на 4. При положение, че години наред нормата за арсен във водата в Любимец е между 5 и 6.“

Сходни проблеми, съмнение за адекватно управление на сектора на всички нива и липсата на ясен бизнес план за изграждане на пречиствателни станции или правилна експлоатация на съществуващите такива, сподели Стамо Димитров, който наблегна, че 80% от водопровода в Свиленград е подменен, но качеството на водата остава лошо.

Михаил Лисков съобщи, че повече от 6 години ВиК отказва да пусне пречиствателна станция в Харманли, като отбеляза нейния капацитет, който може да пречиства водата и в Симеоновград. Никола Георгиев акцентира, че водата в Симеоновград е забранена за питейни нужди повече от 10 години. Пламен Панев съобщи, че е абсурдно цената на ВиК услугата в Димитровград да се увеличи двойно от следващата година, а качеството няма да се промени по никакъв начин. Камен Тодоров насочи вниманието към  огромните загуби от над 5 000 000м3 вода, които гражданите на областта плащат всяка година, а изминалият период, в който беше забранена за питейни нужди, цената се запази същата.

В заключение, бе коментирано, че потребената вода и цената й имат и социален, и икономически аспект, особено в ситуация, в която много хора остават без работа. В същото време, няма съответствие с услугата, която се представя.

Европейската комисия е стартирала 11 наказателни процедури срещу България. Две от тях са във ВиК сектора и те не са приключили – чакаме резултат. Именно затова сме взели решение от първи януари да стартираме наш мониторинг на ВиК системата в цялата област. Той ще обхване всичики показатели – не само като химичен състав, а и като начин на управление, включително и финансови разчети. Искаме да разберем защо цената расте, качеството на водата се влошава, а в същия момент няма  никаква перспектива или стратегия за справяне с проблема, поясниха социалистите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук