НЕДОВОЛСТВО В БОЛНИЦАТА, ЗАРАДИ РАБОТНО ВРЕМЕ И ЗАПЛАТИ

[quote]ИЗХОДЪТ, СПОРЕД УПРАВАТА НА МБАЛ – ФИНАНСОВА ИНЖЕКЦИЯ ОТ ОБЩИНАТА[/quote]

Недоволство назрява в МБАЛ „Света Екатерина“ – Димитровград, свързано със работно време, изплащане на забавени плащания и намален годишен отпуск. Това става ясно от протестно писмо, адресирано до институциите, подписано от 32 санитари.

От януари 2016 г. бяхме принудени да подпишем допълнителни трудови споразумения, за намален работен ден от 8 на 4 часа, без предупреждение. Това доведе до намаляване наполовина на трудовите ни възнаграждения… След възникналите трудности, бяхме възстановени на 7-часов работен ден. Нямаме яснота докога ще бъдем с намалени възнаграждения и работно време. Обосновката беше, че работата е намаляла, което не е вярно, се казва в протестното писмо.

Негодуванието е още, че не се получават бонуси и допълнителни средства под формата на ваучери, например, както и заради намален полагаем годишен отпуск. Настоява се за възстановяването на 8-часов работен ден, изплащане на забавени плащания и възстановяване размера на отпуските.

d-rPalashevЗа становище по въпроса, потърсихме заместник-управителя на димитровградската болница д-р Валентин Палашев. Той уточни, че недоволстват не само санитарите, но и сестрите. Такива искания е имало и през 2015 г.

Миналата година се вдигна минималната работна заплата, с която са обвързани възнагражденията. Ако трябваше да променим заплатите на санитарите, трябваше да ги вдигнем на целия персонал. Тогава фонд работна заплата щеше да скочи с 10-15 хил. лева. С управителя д-р Матей Матеев решихме в началото санитарите да минат на 4 часа, след което преизчислихме заплатите. При санитарите, ако заплатата им е била 380 лева, а е трябвало да стане 420, променихме ги на 7 часа, за да останат на същото възнаграждение, обясни д-р Палашев.

Зам.-управителят подчерта, че сега се очертава същата ситуация, ако минималната заплата се увеличи на 460 лева. Стане ли това, ще трябва да последва нова индексация на заплатата на всеки един работещ. Последното ще се отрази, от порядъка на 15-20 хил. лева, на фонд работна заплата. А приходите, генерирани от основната дейност, са подобни на тези от миналата година.

Исканията са правилни, въпросът е откъде ще се намерят пари. Развитието на болницата е свързано с проблема за дълговете. Около 30-40 на сто от тях, средно на месец, отиват за погасяване, поясни д-р Палашев.

Според управата на болницата, чийто принипал е Общинският съвет, необходима е финансова инжекция от Общината, от половин милион лева на година. Така ще бъде решено преминаването на пълен работен ден и индексация на заплатите.

За съкращения не се говори. Персоналът, пряко зает в клиничната дейност, е достатъчно редуциран, но може да се пипа, казва зам.-управителят, в допълнителния персонал. Цялостни забавени плащания няма, твърдят от МБАЛ, но има частично забавяне. Дължимата сума от 2015 г., за 2 или 3 месеца, е 20-30%, които след време ще бъдат изплатени.

Две години задържаме, оцеляваме, което се отразява на персонала. Необходима ни е подкрепата от Общината. Отношението между приход, разход и баланс е добро. Болницата може да работи и то перфектно. Ако няма дългове, ще функционира без проблеми. Свели сме разходите до минимум, увеличили сме приходите, казва още д-р Валентин Палашев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук