НЕВИДИМАТА ЗАПЛАХА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ. ГОТОВИ ЛИ СМЕ?

[quote]С ТЕХНИКАТА СМЕ ДОБРЕ, КАДРИТЕ – ПОД САНИТАРНИЯ МИНИМУМ[/quote]

Готова ли е България за действие при евентуална атака с биологично оръжие? Такъв въпрос зададоха в новинарската емисия на Нова телевизия. Отговорът се оказа нееднозначен. От една страна с техниката сме добре, от друга – няма достатъчно кадри, които са под санитарния минимум.

Откакто през последните години се употребиха микроби или техните продукти за терористични актове, заплахата е реална. Сега не е кой знае колко по-голяма. Хората не бива да се плашат, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че биологичните оръжия представляват продукти или микроби, който могат да причинят заболяване. Обикновено се подбират такива, които могат да причинят заболяване на много хора. Заболяването трябва да е тежко и да предизвиква страх у останалите хора, акцентира проф. Кантарджиев.

Предупреждението, че заплахата от подобен род оръжие е актуална, дойде преди дни. Не искам да плашим хората, но вероятно сме изправени пред риск от химическо или бактериологично оръжие, заяви министър-председателят на Франция Манюел Валс.

През 2001 г. атаките с антракс създадоха паника, най-вече в САЩ, когато заразата, във вид на прах, се изпращаше в писма в САЩ. Тогава десетки бяха засегнати.

И в момента имаме в страната антраксни огнища. На определени места почвата съдържа такива спори, издържащи дълги години. При определени обстоятелства, когато ги погълнат животни, те могат да заразят хора. Ако искаме обаче да използваме антракса като биологично оръжие, нещата се променят. Трябват антраксни спори, които са със засилена парогенност и да ги използваме под формата на прах, аерозол, за да могат да бъдат разпространени сред по-голям брой хора. Това ще предизвика тежка антраксна пневмния, смъртоносна в повечето случаи, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него, не са много в момента терористичните организации, които имат капацитет да използват по този начин бактерии и вируси.

Бих искал да кажа, че всичко е както трябва и имаме пълна готовност. За съжаление, никога не е така. Винаги има място за подобрения. Като апаратура и технология сме добре, но най-голямо затруднение имаме с кадрите, каза още здравният инспектор. Просто оставаме без хора, допълни проф. Кантарджиев.

Проблемът, освен с кадрите, е и в заплащането, което не е изненада за никой. Пет години са необходими за да бъде обучен един специалист. След това започва работа за 500 лева, въпреки рисковете на професията. Все пак, експертите съветват, при съмнения, че за здравето ни има невидима заплаха, най-доброто решение е да споделим подозренията си на спешния телефон.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук