НА 9 МАЙ ЕВРОПА СЕ РАЖДА ОТНОВО

Датата 9 май не е случайна. На този ден Европа се ражда отново. Това каза пред паметника на маршал Толбухин в Димитровград Олга Господинова – председател на руски клуб „Надежда“, по време на празненството за Деня на победата над Хитлериска Германия и Деня на Европа. След нея пламенно слово произнесе председателят на Съюза на ветераните от войните Иван Радев. Нека има вечен мир. Нека да няма вече подпалвачи на войни, каза в речта си ветеранът.

С едноминутно мълачание официални лица и граждани почетоха паметта на загиналите през Втората световна война. След това поднесоха венци и цветя пред паметника. Програмата продължи на площада пред бившето кино „Химик“.

На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация. САЩ и Англия също обявяват край на войната, в която загиват повече от 60 милиона души, над 20 милиона от които съветски граждани.

На този ден през 1950 г. в Париж, на фона на опаснстта от Трета световна война, френският министър на вътрешните работи Робер Шуман призвава европейските страни да обединят производството си въглища и стомана. Така е направена първата стъпка към обединението на европейските народи. През 1985 г. на среща на лидерите на Европейския съюз в Милано е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук