На 8 октомври 1967 г. залавят в Боливия Че Гевара, убиват го на 9-и

На 8 октомври 1967 г. в Боливия е пленен Че Гевара. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна, както е цялото му име, е хванат от боливийските войски, подкрепени от армията на САЩ. Това става докато се биели с партизанския отряд на 39-годишния Че.

Военната операция по залавянето е ръководена от ЦРУ. Най-знаковия революционер – комунист в историята е екзекутиран на следващия ден, в училището на селцето Ла Игера.

Че Гевара и агентът на ЦРУ Феликс Родригес няколко часа преди екзекуцията на Че в Боливия (1967 г.)

Ръцете му са били отрязани като доказателство за смъртта му, а тялото – погребано в немаркиран гроб.

През 1997 г. останките на Гевара са намерени и изпратени обратно в Куба. Там са повторно погребани на церемония, с участието на президента Фидел Кастро и хиляди кубинци.

Ернесто Гевара е роден в Росарио, Аржентина на 14 юни 1928 г. Израства в среда с леви политически убеждения и от ранна възраст става известен с радикалните си разбирания. Той е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка, сред ръководителите на Кубинската революция.

Още приживе името на Че Гевара става легендарно, а образът му (най-вече благодарение на фотографията, направена от Алберто Корда през 1960 година) – един от най-разпознаваемите. Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в символ на революционните движения. Остава една от най-влиятелните фигури в историята на човечеството.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук