На 4 април насрочи изборите президентът: Пандемията е предизвикателство, но и възможност

Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април – една седмица след първата възможна дата за избори, каза в обръщение към народна днес президентът Румен Радев. В началото той подчерта, че се обръща към хората в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали, във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура. Подчерта още, че изборите добиват съдбовно значение, защото за първи път ще се проведат в условията на пандемия.

Доводите, че броени месеци преди избори не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани в българския парламент, когато управляващите са имали интерес. Очаквам сега, когато интерес имат българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само  предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемия се взеха много дълго отлагани решения и бяха привеждани веднага в изпълнение, коментира държавният глава.

Преди това акцентира, че промените в Изборния кодекс не бива да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на хората под карантина. Очакванията му са законодателят да разгледа и гласува и други предложения, като – гласвуане по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната ни в руслото на демокрацията – кауза, която винаги съм подкрепял, продължи Радев.

Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български граждани и не по-маловажно – да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен, заяви президентът Румен Радев. Цялото обръщение може да видите на страницата му в социалната мрежа – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук