На 1 ноември – поздрав към Будителя от шестокласничката Александра Филева

На днешния светъл празник, израз на почитта към Будителите български, едно момиче поздравява днешните продължители на делата им. Казва се Александра Олег Филева, ученичка в 6 „Б“ клас в ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград. Ето какво написа тя за 1 ноември:

Здравей, Будителю!

         Вече няколко години в нашето училище честваме Деня на Будителя.

         Колкото повече пораствам, толкова повече разбирам широтата и смисъла на този важен ден.

         Когато бях по-малка, си мислех, че това е денят, в който ни проверяват дали знаем имената на лицата от портретите, окачени по стените на нашите кабинети. После си мислех, че освен това искат да знаем и кога са родени.

Сега разбирам, че за тях трябва да знаем много повече. Трябва да знаем кога са живели, какъв е бил животът през тези времена и на какво е бил посветен техният будителски живот.

         Така постепенно разбрах, че будители е имало и в миналото, и в наши дни. Разбрах, че всяко време се нуждае от своите мъдри герои.

         В миналото те са били книжовници революционери, просветители, будители на възраждащия се български дух, а в днешни дни това са нашите учители и най-знаещите и можещи хора от нашия народ – учени, писатели, поети, артисти, художници, спортисти и много други.

         Разбирам, че във ваша чест нашите ръководители са определили един ден от календара за официален празник – 1 ноември.

На този празник ние поднасяме цветя пред паметници и портрети, поздравяваме нашите учители, но и разбираме колко много е оставено на нас от вашето дело. Разбираме, че заради вас ние имаме свободата, знанието и силния български дух.

Ето заради това, Будителю, реших да ти напиша това писмо. Чрез него искам да ти благодаря, да ти обещая, че ще помня вашето дело и ще казвам на хората около мен винаги да си спомнят за вас и да помнят какво сте направили за нашата голяма България!

Честит празник!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук