НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

контакти

[quote]БОЯТ КИПВА УТРЕ, ПОЗИЦИИТЕ ЩЕ БЪДАТ УДЪРЖАНИ. ПАК[/quote]

auto-bannerЧували сте тези думи, нали – На Шипка всичко е спокойно. Използват се често, когато става дума за легендарния връх. Някои знаят, а други не, че така се нарича една от картините на  Василий Верешчагин, художник, журналист и писател, жив участник във войната за освобождение на България. На платното, намиращо се в музея на град Кострома, войник, увит в шинел и качулка, прегърнал пушка, стои на пост в зимния Балкан. Той е там и всичко е спокойно. Въпреки студа, снега, бурята. Въпреки врага. На Шипка всичко е спокойно и в жежкото лято. Въпреки изпепеляващия зной, настървения противник, гората от щикове, оръдейната буря. Солдатът пак е на пост. С него е и българският опълченец. Те няма да отстъпят… 1

Кръвопролитните боеве от август 1877-а от години пресъздава Националното дружество „Традиция”. Възстановки се правят и сега. Ако имате възможност, качете се на връх „Столетов” на 27 август – събота. Тържеството започва в 13,15 часа. След него започва „боят“. Но, ако искате хубаво място, а и колата да е само на километър-два разстояние, идете доста по-рано. Ще видите нещо, което си заслужава. Облечени в руски, турски и опълченски униформи, повече от 300 човека стрелят с пушки и пистолети, влизат в ръкопашни схватки, промушват се с щикове, бумти топ, Коне с по двама ездача изтопуркват в критичния момент. Идеята е да се пресъздаде решителният бой , от който, може би, е зависел изходът на войната.

3Тогава, на 23 август, след отхвърлено на 21-и свирепо настъпление и подготовка за ново, на 22-и, колоните на Сюлейман паша атакуват с всички сили. Боят начева около 4 часа сутринта. Настъплението е към връх Св. Никола и съседните Узункуш, Малък Бедек /Кючук Йешилтепе/, Малуша /Акри Джебел/. Към Орлово гнездо са насочени силите на Салих паша. Към източните позиции се втурва аскерът на Вейсел паша. Боят кипи с нарастваща сила, но към обяд всички атаки са отбити. Към 16 часа, обаче части от колоната на Расим паша успяват да овладеят Малък Бедек и мощно атакуват Узункуш. Разположените там 2 роти български опълченци отбиват атаката, но положението става все по-критично. Падането на важна позиция някой възприемат като начало на отстъпление. Командването овладява ситуацията, но силите са неравни. Налага се дори ранените, които могат да се движат, да предприемат контраатака, водени от старшия лекар на Опълчението – Константин Везенков. Другарите им едва удържат другите позиции. Йоще миг, ще падне заветният хълм…

Тогава, с гръм, по двама на кон пристига първото подкрепление от корпуса на генерал Радецки. Тава е ротата на поручик Буфало от IV стрелкова бригада – Желязната. Към 18 часа подкрепленията са увеличени. Бойците на Радецки, заедно с части от Орловския и Брянския полк превземат отново Малък Бедек. В окопите влизат и пристигащи стрелци от дивизията на генерал Драгомиров. Отбраната е стабилизирана. Към 22 часа, след 18 напрегнати часа, боевете затихват по цялата линия, а Сюлейман паша, в донесение до главната квартира пише, че такова кърваво сражение не се е виждало.

Е, на възстановките кръв няма, но картината е достатъчно образна. Настроението е приповдигнато, чувството засилено. Не случайно хиляди хора изкачват върха този ден. Правят се паметна церемония и заупокойна панихида. България помни! И на Шипка всичко пак е спокойно…

[quote]„ТРАДИЦИЯ” ЗА ТРАДИЦИИТЕ[/quote]

Национално дружество “Традиция“ е патриотична организация, популяризираща и съхраняваща родолюбиви традиции.Участва във възстановки на исторически събития и битки от създаването си на 22 октомври 1991 г. Официалната униформа на сдружението пресъздава униформата на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война.

Дружество „Традиция“ в последните години е организатор на значими масови възстановки, свързани с Априлското въстание – в Панагюрище, слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, Защитата на Орлово гнездо на Шипка, Боят за Самарското знаме“ в Стара Загора, капитулацията на Осман паша – Плевен, посрещането на ген. Гурко в старата българска столица Велико Търново, Боят на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа и др.

Първото пресъздаване на боевете при Шипка дружеството прави през 2003 г. с около 40 човека. Сега броят достига 300, с участие на много клубове от страната. tivibearings ban baner-wid olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасна статия!Сбита,конкретна,изчерпателна и много емоционална и образна.Няма да спра с искрените си комплименти до тук и ще добавя,че това е начинът да се поднесе историческия факт в учебниците на най-малките класове,въпреки ,че не съм педагог.В личен план бих се радвала,ако бяхте добавили и картината на Василий Верешагин.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук