Четири ритуала в община Димитровград за спасяване на кръста на Богоявление

контакти

На четири места в община Димитровград на Богоявление ще се проведат ритуали по спасяване на кръста.

На 6 януари основният ще е край река Марица в града, където от 11.00 часа архиерейският наместник отец Георги Тодев ще извърши ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните. Преди това, от 8.00 до 10.30 часа в храм „Свети Димитър“ ще бъде отслужена утринна Златоустова молитва. След това литийно шествие ще се отправи към река Марица.

До ранния следобед днес 12 човека са заявили участие, като желаещите постоянно нарастват, съобщиха от Общината, която организира празничната проява заедно с църковното настоятелство. Записването става в църквата, може и на място, както правят мнозина. Всяка година участниците са близо 30. Очаква се това да е така и сега, предвид хубавото време.

Ритуал на Йордановден ще има и в село Добрич, в 10.30 часа. Кръстът ще бъде хвърлен във водите на река Банска.

От същия час празник ще има и в село Горски извор. Желаещите ще могат да спасят кръста от езерцето пред храм „Свети Георги Победоносец“.

От 14.00 часа, пък, на брега на река Марица до димитровградския кв. „Черноконево“ ще бъде извършен ритуалът, организиран от читалище „Н. Й. Вапцаров“ и настоятелството при храм „Свети Георги“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук