НА ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА РАЯТ СЕ ОТВАРЯ ЗА ПОЧИНАЛИТЕ ВЯРВАЩИ

контакти

На Черешова задушница почитаме паметта на починалите.  В православието съботата пред  Петдесетница е ден за нарочно възпоменание. Вярва се, че след Божието възнесение входът на Царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Задушница камбаните бият траурно – с отмерен удар, да напомни за мъртвите. С молитви за тях е изпълнено и богослужението.

Близките на починалите на Задушница отиват на гробищата, палят свещи, поставят цветя, преливат гробовете с вино. Жито се носи и на гробищата, и в църквата, раздава се храна със споменаване на имената на покойниците за „Бог да прости”. Прошка се измолва и с молитви в църквата.

Задушницата преди Петдесетница е известна като „Черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към дареното за помен. Другото и име е Спасовска задушница.

В календарната година задушниците обикновено са 4 – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук