На тази дата е роден най-великият древен владетел

През юли месец 356 г. преди новата ера се ражда, може би, най-великият владетел от древността – Александър III Македонски, спечелил си прозвището Велики. Според едни, се е родил на 21 юли, а според други – ден по-рано, в град Пела, тогавашна столица на Древна Македония. Точната дата на рождението му не е категорично известна, но това не е чак толкова важно. Когато се е появил на бял свят, със сигурност, празненствата са били продължителни, защото негов баща е царят Филип II.

Александър се възкачва на престола в 336 г. пр. н. е., след убийството на Филип, едва на 20 години. Повечето време от царуването си отдава на безпрецедентна военна дейност, на териториите на Близкия изток. Още преди да навърши 30 години, Александър III създава една от най-големите империи на древния свят, простираща се от Гърция през Египет до днешен Пакистан. Непобедим в битките, Александър Македонски е смятан за един от най-успешните командири в цялата история. Не е за пренебрегване, че до 16-та си година е обучаван от Аристотел.

Младият владетел наследява силно царство и опитна армия. Започва поредица от военни кампании, продължили десет години. Стремежът му е да достигне до края на света. Александър Велики умира на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. във Вавилон, Персия, оставяйки неосъществени поредица планирани кампании. Серия от граждански войни разкъсват империята му.

Александър Македонски придобива образ на легендарен класически герой, подобен на Ахил. Заема важно място в историята и мита на гръцки и други култури. Превръща се в еталон, с когото военните лидери се сравняват, а военни академии по целия свят все още изучават тактиките му за водене на битки.

На водещата снимка – Мозайка от римския град Помпей, изобразяваща Александър, съхранявана сега в Националния археологически музей в Неапол. Мозайката показва боя му с армиите на последния цар на Персия Дарий III.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук