НА СПАСОВДЕН ИСУС СЕ ВЪЗКАЧВА НА НЕБЕТО

контакти

На Спасовден, според християнската традиция е моментът, когато Исус се възкачва на небето. След смъртта и Възкресението, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-я ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Йерусалим и оттам се възкачва на небето. Въпреки това, Исус Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Празникът се отбелязва винаги в четвъртък – седем четвъртъка след Великден, които се почитат против градушка. Според народния календар този ден е свързан с уважението към мъртвите. Идват самодиви, кичещи се с цъфналия росен. С него могат да се лекуват болни и бездетни.

Празника отбелязват в Меричлери и Злато поле. Меричлерци празнуват фолклорния „Пръски от извора. Той има за цел да популяризира природното богатство – меричлерската минерална вода, известна с лечебните си свойства в цяла Европа. В Злато поле пък отбелязват Регионалния празник „Да запазим идентичността на българина и природата за утрешния ден“, който е и традиционния събор на селото.

Спасовден е празник на хлебари и сладкари. През 2013 г. той се пада на 13 юни. Черпят черпят Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук