На Сирни Заговезни зимата отстъпва пред пролетта

контакти

Сирни Заговезни бележи границата между зимата и пролетта, когато природата започва да се възражда. Празникът е разпространен в цяла България, известен с различни имена, сред които Сирница, Прошка, Поклади, Неделя Сиропустна. Отбелязва се в неделя, седмица след Месни Заговезни и седем седмици преди Великден – на 10 март тази година.  Оттук насетне, започва Великият пост…

Традицията на Сирница, запазена по селата, повелява да се палят огньове на високи места или на мегдана. Вярва се, че плодородие ще има докъдето стига светлината на огнището, което се прескача за здраве.

На празника по-младите искат прошка от по-възрастните си роднини и близки. Прошката е символ на благородство и вътрешен мир.

Част от празничната атмосфера е ритуалът Хамкане, състоящ се от връзване на яйце на дълъг конец или халва, които се завъртат в кръг, а децата трябва да опитат да захапят, без да използват ръце.

Месни Заговезни е последният ден, в който може да се хапва месо. В седмицата след това – до Сирни Заговезни – последният ден, в който на трапезата могат да присъстват млечни храни, за хората, решили да постят.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук