НА РОМСКИ ПРАЗНИК: НЕ Е ВАЖНО МЯСТОТО, ВАЖНО Е СЪРЦЕТО!

Международен ден на ромите
контакти

Неповторим празник отбелязват хората в димитровградския кв. „Изток“ – честват 8 април, международния ден на ромите. Валящият от два дни дъжд не успя да провали дори малка част от празненството. Преместено беше само мястото на събитието. То трябваше да се проведе в двора на детската градина, но се състоя в сградата на читалището. То се намира на втория етаж, но не е в много завидно положение. Наложи се хората да се съберат на първия, където се намира бившият квартален клуб. За ромите това не беше от значение. Някои бяха на мнение, че са важни музиката, танците, обичаите, които трябва да се изпълняват от сърце. На първо място стои празникът, а не мястото. Тържеството после щяло да продължи с още по-голяма сила, както си му е реда.

В програмата се включиха предимно млади таланти от детската градина, училището и редица читалища. С огромен интерес хората чакаха изпълнението на музикантите от оркестър „Фолк палитра“. Задължителна част от празника бяха химнът „Джелем Джелем“, ромска сюита, гръцкият „Барбаяни“, представяне на характерните за етноса традиции и обичаи. Тази година нямаше конкурс мис „Чае шукарие“, но пък предстоящото надиграване се очаква да бъде гвоздеят на програмата. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук