НА РАЗХОДКА ДО ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ И КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ

контакти

[quote]ПОКРАЙ ЧУДНИТЕ АРКИ – ЦВЕТЕ ОТ ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД[/quote]

Който не е ходил до Чудните мостове, трябва да го направи, който го е правил – със сигурност иска да повтори. Това е уникален скален феномен, разположен на река Еркюпия в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина. Намират се близо до Чепеларе, над Хвойна. Мостовете са обявени за природна забележителност през 1949 г. В миналото мястото било пещера, но речните води образували красиви и величествени мраморни образувания. Има два – голям и малък мост. Големият е широк около 15 м и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 40 м и почти толкова широка. Малкият отстои на 200 м, дълъг 60 м, с обща височина 50 м. След него има съвсем малък трети, представляващ пещера. Легендата разказва за трима пастири от Забърдо. Появил се змей, опустошаващ стадата им. Пастирите дълги години страдали от набезите му, но накрая измислили как да го надхитрят. Жертвали едно магаре. Натоварили го с прахан и я запалили, пращайки животното срещу змея. Той го глътнал. Праханта започнала да се разпалва в митичното същество, което се опитало да избяга в малка дупка в земята, където намерило смъртта си. След години костите му изгнили, но останали огромни сводести образувания. Двата моста в днешно време привличат множество туристи. Там може да се види ендемиста силивряк – цветето преживяло ледниковия период. Като стана дума за Забърдо – в балканското селце се намира колело, аналог на виенското.

Разходката продължава към Смолян. Изумителни гледки сред девствената природа се разкриват на минути от града в западна посока. Екопътеката Каньонът на водопадите е друга туристическа дестинация, заслужаваща да се види, намираща се в резерват „Сосковчето“. Най-горната точка е на 1800 м надморска височина. Стичащите се води са образували бистри планински водопади. Пътеката се вие през гората, като от единия край към другия се преминава по живописни дървени мостчета, създавайки неповторими места за отдих и пикник. Целият маршрут е означен с табели. Крайната точка са скалите над Смолян, откриващи чудесна панорама над родопския град. По пътеката са изброени цели 46 водопада, но не всички могат да се видят. Най-големият е „Орфей“, с височина 68 м. Водата облива внушителна скала на няколко потока, наподобяваща струните на арфата на митичния тракийски певец и музикант. Близо до него е „Сърцето“, „Каскадите“, „Падалото“ и др.

[pullquote_left]4 ЧАСА ПРЕХОД ПО КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ[/pullquote_left]

Съвсем скоро възможност за посещение до дестинациите дава „Елиттуртранс“ – Димитровград. От фирмата организират екскурзия на 20 и 21 юли. Тръгва се в събота сутринта с автобус, връщането е на следващия ден надвечер. В началото се посещават Чудните мостове. След изморителната, но приятна разходка, идва настаняването в хотел. Обикновено се спи на Пампорово. Вечерта, който желае, може да отиде на механа. Сутринта в пакета влиза закуска и поход към Каньона на водопадите – 4 часов преход. На връщане за кратко се почива на Бачково. Фирмата може да намерите на бившата хасковска спирка, до полицията. За връзка с тях, уточняване на цени и места – тел. 0391/6 15 86; 0898/584 495, на място, както и на сайта. По това време е хубаво и приятно в планината. Трябват ви само удобни обувки и мерак за ходене, казват оттам Допълват, че е хубаво заявките да се правят до 15 юли, за да има време за резервации. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук