На последно място сме по цифрови технологии. IT-специалистите – най-добре платени

86 процента от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини

България е на последно място в Европейския съюз по отношение на навлизането на цифровите технологии в икономиката. На първите четири места са Финландия, Швеция, Холандия и Дания. Това показва Индексът на европейската комисия, който оценява свързаност, човешки капитал, използване на интернет, внедряване на цифрови технологии, внедряване на цифрови обществени услуги. Пред нас по тези показатели са Гърция и Румъния, информира БНТ.

Електронното правителство и електронното здравеопазване са най-добре развити във Финландия и Естония. За сравнение, отпреди две години, България и Естония започват по едно и също време изграждане на системите си за електронно правителство. Години по-късно, от 2001-ва до 2017-та, България е вложила над 2 млрд. лева в системата, но все още нямаме електронно управление. Естония е вложила 50 млн. лева и вече е изградила системата. Едва ли досега, две години по-късно, сме се развили много, но едно е сигурно – дали сме още пари.

В същото време, IT-специалистите ни остават най-добре платените в страната. Средната заплата в сектора е около 2400 лева, по информация на БГНЕС. Изданието цитира и глобално проучване, което показва, че цели 86 процента от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини. Съединените щати са на първо място по разпространяването им, смятат анкетираните. Следват ги Русия и Китай. Най-лековерни се оказали жителите на Египет. Най-скептични към фалшивите новини били гражданите на Пакистан. Резултатите от проучването показват още, че потребителите по света изпитват растящо недоверие към социалните мрежи, както и притеснения за опазването на личните им данни, използвани от алгоритмите на интернет компаниите.

Може би, това е сред причините Фейсбук да стартира приложение, за което ще плаща на потребителите за проследяване на техните данни, посочва БНР.  В миналото „Фейсбук“ стартира две подобни приложения, но те доста бързо бяха изключени след критики за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на потребителите на социалната медия. Новото приложение ще събира информация за приложенията, които хората използват и за колко време, включително кои функции на приложенията се използват – давайки на Фейсбук ценна информация за това как хората използват услугите на неговите конкуренти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук